Александър Божилов от Интрама, Георги Георгиев от Теклас (първите двама

...
Александър Божилов от Интрама, Георги Георгиев от Теклас (първите двама
Коментари Харесай

Държавата ще подкрепи четири инвестиции за 23 млн. лв.

Александър Божилов от " Интрама ", Георги Георгиев от " Теклас " (първите двама вляво) и Николинка Хинкова от " ЛС Тюбс " получиха документи за вложения в произвеждане, а Дмитро Головацкий и Станислав Тодоров от " Астаунд комерс " (вдясно) търсят софтуерни инженери

Още по тематиката
Четвъртата фабрика в Кърджали ще проработи до края на годината. Компанията към този момент прави съставни елементи и за Tesla

Вложението на българско-израелското сдружение ще е за близо 14 млн. лв.

Как един българин основава семейство и семеен бизнес в Берлин, само че прави произвеждане на опаковки в родината си

Четири компании ще получат поддръжка от страната за капиталови планове на обща стойност 23 млн. лева, които ще основат 245 нови работни места. Това стана ясно при връчване на документи на " ЛС Тюбс ", " Теклас ", " Интрама " и " Астаунд комерс " по Закона за поощряване на вложенията. Документът дава право на фирмите да изберат разнообразни преференции като възобновяване на осигуровките на новонаетите служащи, помощ за образование на фрагменти или улеснено административно обслужване.

Първите три плана са свързани с произвеждане, а " Астаунд комерс " е в IT бранша. Част от фирмите работят в страната от години и в този момент уголемяват бизнеса си, а други са нови вложители. Проектите ще бъдат изпълнени в четири града - Габрово, Крумовград, Пловдив и Варна.

Българско-израелско партньорство

Най-голямата инвестиция ще бъде направена от габровската " ЛС Тюбс ", която е смесена компания сред българската " СТС отново холдинг " и израелската " Лагеен тюбопласт " (по 50%). Дружеството е основано в края на предходната година за произвеждане на гъвкави опаковки от пластмаси и по-специално на екструдирани туби. " В България няма такова произвеждане, а тези опаковки са едни от най-разпространените за козметичната, химическата, фармацевтичната и хранително-вкусовата индустрия, като потребителите сега ги купуват от Китай, Турция или Полша ", сподели ръководителят на съвета на шефовете Николинка Хинкова. По думите й и двата колегата в смесеното сдружение имат дълготраен опит в производството на гъвкави опаковки.

Новото дружество ще бъде ситуирано в Северната индустриална зона на Габрово, а инвестицията ще е на стойност 10.847 млн. лева Компанията планува до края на тази година да проработи една изцяло автоматизирана линия за произвеждане с потенциал 130 туби в минута. " Това значи, че през 2018 година при двусменен режим на работа ще имаме опция да произведем над 15 млн. туби ", сподели Хинкова. В края на 2018 година ще проработи и втора индустриална линия. Очакванията са в предприятието да работят над 70 души. Първите фрагменти към този момент са назначени и сега са на образование в Израел.

Познат вложител

Подкрепа за следващата си инвестиция в страната ще получи и " Теклас България ", която е част от турския холдинг Teklas. Компанията, която създава произведения от каучук, пластмаса и метал за автомобилната промишленост, работи в Кърджали от 10 години, където към този момент има три завода с обща повърхност към 60 хиляди кв. м и 2000 служащи. Направените до момента вложения там са 150 млн. лева Пак в Кърджали " Теклас " сега строи четвърти цех от 20 хиляди кв.м, научноизследователски център и административна постройка, за които неотдавна получи 20 млн. евро заем от Европейската банка за възобновяване и развиване. Сертифицираният план обаче е различен. Става дума за настрана дружество в Крумовград, където компанията купи терен от някогашните казарми, на който ще построи хале от малко над 2000 кв.м. Инвестицията се прави оценка на 4.502 млн. лева и ще обезпечи 120 нови работни места. Отделно от това неотдавна " Теклас " нае и помещение в Момчилград, където също следва да открие завод.

България ще играе все по-важна роля в бизнеса на турския холдинг, стана ясно от думите на Георги Георгиев, прокурист на изпълнителния шеф на сдружението. " Плановете са до 2020 година 70% от производството на целия холдинг в света, както и ръководството да бъдат позиционирани в Кърджали, а 30% да бъде във всички останали страни ", сподели той. Teklas сега има шест завода в Турция, по два в Сърбия и Китай и един в Мексико, следва да открие предприятия също в Съединени американски щати и Германия. " До 2020 година оборотът на групата се чака да доближи 500 млн. евро и 70% от него, т.е. към 350 млн. евро, ще се прави в България ", сподели Георгиев за " Капитал ". Броят на служащите в страната до тогава се чака да доближи 2500 души. За предходната година " Теклас " регистрира близо 150 млн. евро доходи от продажби, а по думите на Георгиев наклонността е тази година те да бъдат към 250 млн. евро.

Български корен

С произвеждане е обвързвана и инвестицията на " Интрама протек ". Компанията е благосъстоятелност на немската фамилна компания Intrama, която е основана през 1993 година от българина Александър Божилов. Проектът за разширение и рационализация на съществуващото произвеждане за опаковки и машини за тях на процедура стартира още предходната година в пловдивската " Тракия икономическа зона ", като предишния месец предприятието проработи. " Общата стойност на цялата инвестиция е 20 млн. лева, което включва закупуване на имот, строителство на постройката, пътна и други инфраструктури, както и оборудването ", сподели Божилов. Сертификатът по Закона за поощряване на вложенията обгръща единствено частта на закупеното ново високотехнологично съоръжение, което е на стойност 7.2 млн. лева, посочи той. То включва линия за екструдиране на 9-слойни фолиа, които имат специфични свойства и досега са внасяни от чужбина. Компанията се ангажира да открие 29 нови работни места. В резултат на изпълнените досега вложения " Интрама " е назначила общо 53 чиновници от април 2016 година

" Интрама " създава вакуум-опаковъчни линии, фолиа, вакуум пликове и самозалепващи етикети, като по думите на Божилов 60% от сиренето и кашкавала, които се създават в България, са опаковани в машини на компанията. Експорт има към Южна Африка, Холандия и други Германската Intrama има дъщерни търговски сдружения в България, Македония, Сърбия, Косово, Румъния и Албания, само че производството й е само в България. Тук се намира и оперативният център на групата. Предприятието край Пловдив сега е със застроена повърхност 7200 кв.м, само че по думите на Божилов на идващ стадий ще бъдат построени още 6000 кв.м индустриални пространства. Целият имот на компанията е малко над 24 хиляди кв.м.

Електронна търговия

Единственият вложител отвън сферата на производството е " Астаунд комерс България ", която работи в IT бранша и предлага решения за електронна търговия. Компанията е основана преди година във Варна и е дъщерна на записаната в Съединени американски щати Astound Holding Corporation. Проектът на компанията планува увеличение на екипа от IT експерти в България за създаване на лични корпоративни софтуерни решения. Очаква се да бъдат основани нови 28 работни места, а инвестицията се прави оценка на 402 хиляди лева

" Astound е световен водач в създаването на e-commerce решения, клиенти са ни Versace, Jimmy Choo, Adidas, Puma и много други известни марки ", сподели изпълнителният шеф Дмитро Головацкий. Централата на компанията е в Сан Франциско, само че има още 15 офиса по света - в Съединени американски щати, Англия, Централна и Източна Европа, Колумбия. За предходната година оборотът й е малко над 95 млн. $, а оперативната й облага е 35 млн. $.Инвестиции за 181 млн. лева от началото на годината
От началото на тази година са утвърдени и сертифицирани 15 капиталови плана на обща стойност 181 млн. лева Това сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов. Очаква се плановете да доведат до разкриването на над 4250 нови работни места. По думите на министъра в страната предпочитано се развиват няколко бранша с огромен инвеститорски интерес - произвеждане, високотехнологични услуги и логистика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР