Александър Алексиев и Ивета Алексиева станаха шампиони при колоездачите в

...
Александър Алексиев и Ивета Алексиева станаха шампиони при колоездачите в
Коментари Харесай

Падна скоростният рекорд в Обиколката на Витоша при колоездачите

Александър Алексиев и Ивета Алексиева станаха първенци при колоездачите в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, едно от най-популярните и огромни спортни събития на Балканите.

 © Архив / Българска телеграфна агенция
35-ото издание на проявата, известна още като Витоша 100, събра на старт 1708 велосипедисти, а 118 от тях ще се измежду най-големите смелчаци, които ще опитат два пъти да обиколят планината за два дни - първо с велосипед и след това пешком, като в дуатлона на 200 км ще започват над 30 дами.

Точно в 6.00 часа сутринта тазгодишният старт на Витоша 100 бе даден от ръководителя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който е и ръководител на Фондация " София - Европейска столица на спорта ". Веднага по-късно той потегли с велосипеда по маршрута, вливайки се в колоната от хиляди колоездачи, която се източваше над 6 минути нагоре през Бояна по пътя към Златните мостове. Шефът на столичните общинари не се съобщи съвсем до края, само че техниката не устоя. Скъсан обтегач на велосипеда малко след Ярлово, на 20-ина километра от финала, попречи на Елен Герджиков да финишира след 7-часов пробег.

При най-бързите Александър Алексиев поведе колоната в хладната юнска заран и мина пръв контролата на първите 31 километра, само че компактно до него беше Емил Стойнев. Два часа след старта заваля и това направи трасето още по-тежко. На 60-ия километър Алексиев бе нараснал преднината си, а на 75-ия км тя бе към този момент съвсем две минути. Това му разреши да финишира с удобен задатък и с връх на трасето от 4:11:00 час, съвсем 9 минути по-бързо от миналагодишния победител. Втори, на 5:30 минути след първенеца приключи Емил Стойнев, а бронзът бе за Лъчезар Ангелов с 4:29:44 часа.

" Много тежко тестване и съм благополучен, че в него съм номер 1. Това е второто ми присъединяване след 2008 година и втората ми победа. От Мъглиш съм, играч на " Велораптор ", само че в последните години се състезавам във Франция за " Пари Сиклист Олимпик ". Нямам загуба в планинското колоедене у нас в последните две години. Трасето тук бе доста тежко, с хлъзгави сектори и трябваше да внимавам, изключително при спусканията. Бе мокро, валя дъжд, постоянно спирах и изтръсквах велосипеда, само че пък хладното време бе положително пристигнало в тестването, " сподели щастливият първенец незабавно след финала.

При дамите Ивета Алексиева наложи непостижимо за останалите движение още първоначално и по средата на дистанцията към този момент имаше удобна преднина от над 5 минути пред втората Ася Борисова и над 13 минути пред третата Лили Ангелова. Авансът на лидерката се увелечиваше методично и на финала Алексиева сграбчи успеха с време 6:05:32 часа, на повече от 16 минути пред сребърната Ася Борисова (6:22:05 часа), а бронзът бе за Лили Ангелова (6:49:46 часа).

Това лято измежду участниците в 35-ото издание на Обиколката има представители на 24 страни, като чужденците са над 50. Общо над 2668 са участниците във всички тествания. Още предходната година трасето бе леко удължено с няколко километра, с цел да може да се приближи оптимално до 100-те км. Отново по маршрута бяха построени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

Най-млад измежду записалите се участници бе 9-годишният колоездач Генко Дойчинов, а най-възрастни са 76-годишните Веселин Беремлийски и Светослав Хлачев.

Тази нощ, тъкмо в 23.59 часа в събота против неделя, по 100-километровия маршрут ще потеглят и бегачите, плюс 118-те смелчаци-дуатлонисти. Най-добрите се чака да обиколят Витоша за към 8 часа при мъжете и 9 часа при дамите. Награждаването на призьорите е планувано за 16.00 ч. в неделя в старт/финалната зона пред резиденция Бояна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР