Александър Александров СегаПремиерът ще е гордост за България и Европа.

...
Александър Александров СегаПремиерът ще е гордост за България и Европа.
Коментари Харесай

Мария Габриел - от гордост за България до ще бъде употребена. Какво печели Борисов?

Александър Александров
Сега

" Премиерът ще е горделивост за България и Европа. Умен, хубав, просветен, многоезиково компетентен ". Това разгласи единствено преди ден по адрес на претендента си за министър председател Мария Габриел водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Самият той не напомни по какъв начин потегли нейната кариера през " комсомола " на партията, за какво мина през инспекция на КПКОНПИ, по какъв начин взима за секунди дистанцията от битката с дезинформацията, суперкомпютрите и националната акция " Медена закуска ".

Нейният напредък датира от интервала, в който главен кадровик на ГЕРБ е тогавашният вътрешен министър и втори в партията Цветан Цветанов. Снимките, на които двамата са един до различен през годините, са стотици. Преди ден, при появяването на информацията, че тя може да е претендент за министър председател, Цветанов незабавно я разгласи за " извънредно честен човек, просветен, само че през последните 20 години Габриел е живяла в чужбина ", както и че " при всички положения тя ще бъде използвана ".
" Но тук Борисов е заложил и нейната бъдеща вероятност, тъй като знаем, че 2024 година изтича мандатът на Европейския парламент, а няколко месеца по-късно и на Европейската комисия ", сподели Цветанов.

Всъщност забавно съвпадане и за двамата е, че минаха през инспекция на КПКОНПИ и бяха почистени. Случаят на Цветанов бе така наречен Апартаментгейт. Случаят на Габриел също бе обвързван с парцел.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) приключи през 2019 година производството за спор на ползи против тогавашната евродепутатка Мария Габриел, която e употребила чартърен общинско жилище в София на мощно занижени цени.

КПКОНПИ беше сезирана от гражданско съдружие " БОЕЦ " при започване на същата година, откакто следствие на " Биволъ " сподели, че Габриел е сключила контракт за наем с общинското сдружение “Заводпроект ” за апартамент на ул. “Никола Вапцаров “ 25 в столичния квартал " Лозенец ". За жилището от 128 кв.м евродепутатката е плащала 400 лева месечен наем. По това време наемите в същия квартал са варирали сред 1400-1600 лева Договорът е подписан през 2010 година, когато Габриел към този момент е в Европейския парламент с 30 000 лева месечен приход, а Столичната община е ръководена от ГЕРБ.

В решението на антикорупционната комисия се твърдеше, че Мария Габриел е употребила жилището две години - от 2010 до 2012 година, макар че " Биволъ " даде данни, че Габриел го е употребила и като еврокомисар. При разглеждането на сигнала КПКОНПИ е направила информация в уеб страницата на Европейския парламент и също по този начин е изискала автобиография на българския евродепутат, от която е открито, че Габриел заема към оня миг висша обществена служба. Комисията обаче на процедура се възползва от празнини в националното законодателство, като показва, че съгласно остарелия закон за спор на ползи (ЗПУКИ), настоящ до 2018 година, евродепутат не е обществена служба. Така официално Габриел не се оказа извършител. По-късно евродепутатите към този момент бяха категорично посочени като обществени длъжности.

Самата Мария Габриел изясни по-рано, че апартаментът е бил на " шпакловка " и договорът със “Заводпроект ” е предвиждал да бъдат осъществени довършителни работи, а цената на наема е била избрана от лицензиран оценител. " Това е единственото, което съм поискала като помощ, нищо повече. Не съм желала да взема, да се фаворизирам от някакво състояние или да взема апартамент или каквото и да било.

 

Напротив, просто имах потребност в действителност от помещение, в което да си складирам част от нещата ", оправдава се тя пред сп. " Тема " през 2014 година

Голямата кариера на Мария Габриел потегли, когато влезе като първа запаса в комисията " Юнкер " на мястото на предварително напусналата Кристалина Георгиева.

През юли 2019 г. идеята Габриел да стане външен министър на Европейски Съюз беше отхвърлена като несъстоятелена още на равнище ЕНП, преди да бъде показана от Борисов като непринуден отвод по българска преценка, за спечелването на " действителен " сектор в Европейска комисия.

За Габриел се заприказва и през 2020 година, и то по обичаната й тогава тематика - битката с дезинформацията. Издатели и публицисти приканиха Европейска комисия да приложи " доста по-строги ограничения " за битка с дезинформацията, популяризирана посредством интернет платформите като " Google " и " Facebook ".

Обща декларация, подписана от европейската федерация на публицистите, Европейския съвет на издателите и Асоциацията на комерсиалните малките екрани в Европа, бе огласена в отговор на оповестените от Европейска комисия нови ограничения против дезинформацията в изискванията на пандемията от COVID-19. Те акцентираха, че подписаният на 26 септември 2018 година Етичен кодекс против дезинформацията " се е потвърдил като несъответстващ да отговори на източниците и носителите на онлайн дезинформация ". Този кодекс бе показан на 16 октомври 2018 година като огромен триумф на тогавашната комисарка по цифровите технологии Мария Габриел.

 

Тогава тя съобщи на конференция: „ Поисках от (интернет) промишлеността да предложи осезаеми стъпки за битка с дезинформацията според Кодекса. Ангажиментите към него съставляват първи позитивен резултат от метода на Комисията за справяне с онлайн дезинформацията. Няма да е задоволително Кодексът да е единствено на хартия, той би трябвало да бъде дейно прибавен и последван от дейности. Ще проследявам деликатно постигнатия прогрес и ще преценява до края на годината дали е реализиран задоволителен прогрес ".

Колко супер е суперкомпютърът, с който България ще се снабди
Преди броени дни от Европейската комисия пристигна добра вест за България. Страната ни се подреди измежду 8-те страни, определени да приютят новите суперкомпютри на Европейски Съюз и да се утвърдят като европейски центрове за развиване на високопроизводителни изчислителни технологии.

Нейната еврокариера е толкоз необятна, че се движи безпроблемно от пчеларството до суперкомпютрите


През 2017 година по нейна самодейност в учебните заведения стартира национална акция " Медена закуска " за разпространение на приноса на пчелите за биоразнообразието и изгодите от потреблението на мед и пчелни артикули.

 

През 2019 година тя към този момент се срещаше с тогавашния министър председател Бойко Борисов по самодейността на Европейската комисия за създаване на центрове за свръхбързи калкулации в Европейския съюз (ЕС). Тогава бе оповестено, че България ще бъде една от осемте страни, в които ще проработи европейски суперкомпютър на международно ниво.

Иначе, съгласно формалната биография, Мария Иванова Габриел (по татко Неделчева) е български политик от партия ГЕРБ. Тя е народен представител в Европейския парламент от групата на Европейската национална партия (ЕНП) (2009 – 2017), зам.-председател на ЕНП Жени (от 2012 г.) и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата стопанска система и общество в Комисията „ Юнкер “. След това става еврокомисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта в Комисията „ Фон дер Лайен “

Родена е на 20 май 1979 година в Хаджидимово. През 1997 година приключва езикова гимназия в Кюстендил, а през 2001 година придобива бакалавърска степен по „ Българска и френска лингвистика “ в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “.

През 2012 година се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на ръководителя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 година се ражда синът им Жан-Едуард.

В " Туитър " бе припомнено равнището й на притежаване на британски език

Само на пръв взор наподобява безразсъдно Габриел да зареже еврокомисарството - излиза в неплатен отпуск от Европейска комисия, с цел да се втурне да основава нестабилно държавно управление. В случая на нея й е значимо да засвидетелства преданост към Борисов, който ще реди евролистите на ГЕРБ следващата година, а Габриел се надява да продължи като евродепутат.

 

Какво печели Борисов?

Не наподобява беззащитен, може да извади от ръкава си кадър на ГЕРБ с въпреки и куха, само че лъскава еврокариера.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР