Алеко Иваницов Константинове роден преди 160 години в град Свищов

...
Алеко Иваницов Константинове роден преди 160 години в град Свищов
Коментари Харесай

160 години от рождението на Алеко Константинов

Алеко Иваницов Константинове роден преди 160 години в град Свищов на 13 януари /1 януари остарял стил/1863 година в фамилията на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произлиза от огромната видинска фамилия Шишманови.

Учи при частните учителиЕмануил Васкидович и Янко Мустаков, в Свищовското учебно заведение (1872-1874) и в Априловската гимназия в Габрово (1874-1877). По време на Руско-турската освободителна война е писар в канцеларията на свищовския губернатор Марко Балабанов (1877).



Алеко Константинов приключва приблизително обучение в град Николаев, Русия (1881) и право в Новорусийския университет в Одеса (1885). След завръщането си в България, Алекое арбитър (1885-1886) и прокурор (1886) в Софийския областен съд, помощник-прокурор (1886-1888) и арбитър (1890-1892) в Софийския апелативен съд. Два пъти eуволняванпо политически аргументи. Работил е като юрист на Софийското градско ръководство (1896). До края на живота си е юрист на свободна процедура в София.

Алеко Константинов приготвя и пази успешнохабилитационен сложна тематика „ Правото за опрощение във връзка на новия углавен закон " (1896) за да стане учител по углавно и гражданско право в Юридическия факултет на Софийския университет. Посещава Всемирното ревю в Париж (1889), Земското индустриално ревю в Прага (1891) и Колумбовото ревю в Чикаго (1893).

Алеко Константинов развива дейна социална активност. Той е учебен настоятел, член на Върховния македонски комитет, на настоятелството на сдружение „ Славянска сказка ", на Българското народообразователно сдружение, на Комисията за поощряване на локалната промишленост, на Дружеството за поощряване на изкуствата, на Музикалното общество, на Театралния комитет.

По негова самодейност се създавапървото туристическо дружествов България като с изкачването на Черни връх на27 август 1895 година се слага началото на проведения туризъм.

Още като студент, Алеко Константинов демонстрира пристрастия към Петко Каравелов - идеолог на парламентаризма и демокрацията. Сътрудничи на учреденото от него сп. „ Библиотека Свети Климент ". Той е член на Демократическата партия, водена от Петко Каравелов, взе участие в правенето на програмата, сътрудничи с фейлетони, пътеписи, дописки, публикации в нейния орган в. „ Знаме " от основаването му (1894).

Алеко Константиновзапочва писателската си активност с лирика. Става прочут под псевдонима Щастливеца, както се иронизира самичък в едно от творбите си, и е създател на ненадминати сатирични фейлетони и остра публицистка. Първият му запаметяващ се текст е пътеписът " До Чикаго и обратно " (1894), в който разказва пътуването си до Америка и наблюдава цивилизационните разлики, като дава темпераментна картина на нравите.

Талантът му на хуморист и психолог личи и в анекдотичната книга " Бай Ганьо ",в която основава облик на воин, оспорван и до през днешния ден, само че трансформирал се в нарицателно име за разнообразни проявления на човешкия и националния темперамент.

Алеко Константинов е създател на пътеписи за красивата българска природа, на разкази, както и на голям брой фейлетони. " Пази, боже, сляпо да прогледа ", " Разни хора, всякакви идеали ", " Страст ", " Честита Нова година! " са емблематични за Алековия цивилен възторг и за тънкото му възприятие за комизъм, подигравка и самоирония, които го вършат четен и до през днешния ден. Превежда от съветски и френски език.

Алеко Константинов еубит на 34-годишна възрастпри несполучлив атентат против съпартиеца му Михаил Такев.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР