Албумът Изкуство и обществено пространство: Проекти за монументално-декоративна живопис на

...
Албумът Изкуство и обществено пространство: Проекти за монументално-декоративна живопис на
Коментари Харесай

Събрахме в сборник чудесата на Йони Левиев и ДиКиро

Албумът „ Изкуство и публично пространство: Проекти за монументално-декоративна живопис на пловдивски художници от сбирката на Пловдивската национална библиотека “ и галерия по тематиката бяха показани през днешния ден в изкуствотеката на НБ „ ИВан Вазов ”. 

През 2020 година НБ „ Иван Вазов “ – Пловдив завоюва план с тази тематика и заглавие по стратегия „ Наследство “ на  фондация Пловдив 2019 - Пловдив – Европейска столица на културата, чиято реализация докара до този скъп за града ни и за българското изкуство двуезичен албум, пътуващата галерия, както и уеб страница с градски направления на реализациите. 

Колекцията на НБ „ Иван Вазов “ – Пловдив включва 84 плана за монументална декорация. Основни създатели са Йоан Левиев, Анастасия Кметова, Димитър Киров и Енчо Пиронков. Като съавтори се появяват Ана Гребенарова, Колю Витковски, Съби Събев, Георги Бояджиев – Слона. Обектите на творчество им са пръснати из цяла България. 

В екипа, осъществил плана за албума са: началник план -  Димитър Минев, издателски екип - Антоанета Лесенска, Бояна Чешмеджиева, доктор Петко Георгиев. Дигитално снимане и превод - Иван Крачанов, редактор- Джон Матюсън, фотограф - Тодор Ненов, дизайн и предпечат - Еница Коева. Издател е Народната библиотека „ Иван Вазов “.



„ Започвайки  с реставрацията на мозайките на Йоан Левиев в подлеза на Баня Старинна, по-късно на сграфитото на Жоро Слона на частната постройка на паркинга на ул. „ Съборна ”, в този момент по възобновяване на сграфитото на Ди Киро на ул. „ Съборна ”, установихме, че монументалното изкуство, което е на всички места в нашия град, в огромната си част не е разказано, документирано, не се познава и не се съхранява “, сподели в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.



В сборника Йоан Левиев е с 28 плана, а Анастасия Кметова  - с 19. Димитър Киров има 19 плана, а Енчо Пиронков - 14. От всички включени в сбирката 84 хрумвания за монументални произведения, неосъществените са единствено 14. 40 от показаните планове са в Пловдив – останалите в разнообразни български градове. Един е " 20 години по пътя на социализма " в Москва. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР