Албанският премиер Еди Рама осъди изявления на сръбския министър на

...
Албанският премиер Еди Рама осъди изявления на сръбския министър на
Коментари Харесай

Сръбският министър на отбраната заплаши териториалната цялост на РСМ и Черна гора

Албанският министър председател Еди Рама осъди изказвания на сръбския министър на защитата Милош Вучевич (на снимката), засягащи териториалната целокупност на Република Северна Македония и Черна гора, заяви Албанското радио и телевизия.

Вучевич сподели по сръбската телевизия Пинк, че Черна гора и Република Северна Македония са ядосали доста Сърбия, когато са признали държавността на Косово, защото са се намесили във вътрешните работи на Сърбия.

Сгрешихте (с признаването на Косово) и ще ви се върне по главите, както се връща на всички, които популяризираха Косово и Метохия като самостоятелна страна в Украйна. Отворихте кутията на Пандора. (…) Мислят си, че са в НАТО и са си решили проблемите... Това е мантрата на Черна гора и Северна Македония. Като са членове на този съюз за групова сигурност, надлежно НАТО, те мислят, че са решили всичките си проблеми и че към този момент нищо не може да им се случи. (…) Вие се месите в нашите вътрешни работи – признали сте Косово, има ли по-лоша, по-непристойна и по-открита интервенция във вътрешните работи, съобщи Вучевич по ТВ Пинк, представен от Българска телеграфна агенция.

Рама реагира на тези изявления на сръбския министър на защитата посредством обява в Х.

„ Заплахите против стабилността и териториалната целокупност на Северна Македония и Черна гора са рискови и неприемливи. Нека не забравяме, че Албания, Северна Македония и Черна гора са членки на НАТО, изцяло отдадени на сигурността и териториалната целокупност една на друга. За последното десетилетие в района постигнахме това, което никой не би могъл и да си показа преди и за безчет десетилетия и няма да позволим някой да ни дърпа към предишното, което оставяме зад себе си дефинитивно! Заедно! По-велика Европа е единственото ни бъдеще “, написа Рама в Х.

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи също разяснява изказването на Вучевич и уточни, че Северна Македония отхвърля " намесването и несъответстващите забележки от представители на прилежащите страни " и чака изясняване от министъра на защитата на Сърбия Милош Вучевич, съобщи МИА.

„ Залагаме се за районна непоклатимост и съдействие, в това число със Сърбия и Косово. Очакваме изясняване  от министъра на защитата на Сърбия “, написа Османи в обява във Facebook, представена от МИА.

Със заканите си сръбският министър на защитата бие барабаните на войната и дестабилизира района, сподели на собствен ред Андрия Николич, член на Народното събрание на Черна гора и на управлението на Демократичната партия на социалистите, представен от локалните медии.

Вучевич съзнателно подценява обстоятелството, че Сърбия е подписала Кумановското съглашение, което съставлява капитулация на военния режим на Милошевич, и че Милошевич е приел изтеглянето /от Косово/ на всички военни, паравоенни, полицейски, параполицейски и всички други въоръжени формирования. Вучевич счита, че обществото в Черна гора има къса памет и не си спомня, че с резолюция 1244 Сърбия се съгласи да напусне Косово /…./ Черна гора, сходно на други страни, единствено публично призна действителното състояние, се споделя в изказването на Николич. 

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, която Белград не признава. Сред страните, които също не признават независимостта на Косово, са Русия, Китай, Украйна, както и пет страни от Европейски Съюз - Гърция, Испания, Румъния, Словакия и Кипър. След оповестяването на независимостта напрежението сред Белград и Прищина остава непрекъснато. Под егидата на Европейски Съюз и Съединени американски щати се вършат опити за нормализиране на връзките сред двете страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР