Албанският премиер Еди Рама обяви, че страната му ще превърне

...
Албанският премиер Еди Рама обяви, че страната му ще превърне
Коментари Харесай

Албания дава на Ордена на бекташите право да стане държава като Ватикана

Албанският министър председател Еди Рама разгласи, че страната му ще трансформира основаните в Тирана мюсюлмански бекташи (мюсюлмански суфистки орден) в суверенна страна, която да предизвиква сдържаност, приемливост и спокойно общуване, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

В тирада пред Организация на обединените нации в Ню Йорк нощес Рама уточни, че Албания е избавила еврейски бежанци от нацистите по време на Втората международна война и е приютила афганистанците след идването на власт на талибаните преди три години. Албанците също се гордеят, че са дали на света Майка Тереса, която „ въплъщава любовта към човечеството “, сподели Рама.

„ Тя ни сподели, че не всички можем да вършим огромни неща, само че всички можем да вършим дребни неща с огромна обич “, уточни той. „ Това е нашето ентусиазъм в поддръжка на превръщането на Световния медал на бекташите в суверенна страна в нашата столица Тирана, като нов център на сдържаност, приемливост и спокойно общуване “.

2,4-милионното население на Албания е към 50 % мюсюлманско, а останалата част от популацията са католици, православни християни и други по-малки религиозни общности, отбелязва АП. Мюсюлманите бекташи съставляват към 10 % от мюсюлманите в страната съгласно последното броене.

От речта на Рама не излиза наяве по какъв начин орденът законно ще получи суверенитет, само че от ордена обявиха, че считат този ход за началото на една нова епоха, насърчаваща световната религиозна приемливост.

„ Такава историческа стъпка има за цел да признае ордена на бекташите като суверенна, самоуправляваща се страна, ангажирана да поддържа своята вековна просвета на сдържаност и духовно присъединяване “, се показва в изказване, като се добавя, че поданство ще бъде предоставено единствено на най-висшите религиозни членове и лицата, участващи в ръководството на религиозната страна.

Орденът на бекташите поражда в Османската империя през XIII век, само че бекташите получават политическо значение през XV век, когато орденът господства в еничарския корпус, напомня АП. След основаването на Турската република нейният водач Кемал Ататюрк не разрешава религиозните институции, които не са част от Дирекцията по религиозните въпроси и общността на бекташите се реалокира в Албания, където се намесва в политиката. Един от нейните членове Исмаил Кемали афишира независимостта на Албания от Османската империя през 1912 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР