Албанският парламент избра вчера началника на Генералния щаб на армията

...
Албанският парламент избра вчера началника на Генералния щаб на армията
Коментари Харесай

Байрам Бегай бе избран за нов президент на Албания

Албанският парламент избра през вчерашния ден началника на Генералния щаб на армията Байрам Бегай за нов президент на Албания, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че албанският президент извършва значително церемониални функционалности.

Със 78 гласа " за " в 140-местния парламент Бегай беше определен на поста държавен глава на Албания с мандат от пет години.

55-годишният генерал-майор Байрам Бегай стана шеф на Генералния щаб на албанската войска през 2020 година, откакто заема разнообразни длъжности в армията, основно в региона на медицината.

Новият албански президент ще встъпи в служба през юли, когато ще смени настоящия Илир Мета. Бегай беше определен в четвъртия кръг от гласоподаване, откакто в първите три не беше реализиран консенсус. В първите три кръга на гласоподаване беше належащо болшинство от 3/5 за избор на президент, до момента в който в четвъртия - нормално болшинство.

Бегай беше определен с нормално болшинство с гласовете на депутатите от ръководещата Албанска социалистическа партия на премиера Еди Рама.

Ролята на президента в Албания е значително алегорична, въпреки че президентът има някои пълномощия във връзка с правосъдната система и армията, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР