Албанската политическата партия Алтернатива, която наскоро напусна правителствената коалиция на

...
Албанската политическата партия Алтернатива, която наскоро напусна правителствената коалиция на
Коментари Харесай

В Северна Македония беше предложено създаването на общност на албанските общини

Албанската политическата партия „ Алтернатива ”, която неотдавна напусна държавната коалиция на районен съд Македония и реши да премине в съпротива, прикани да започва самодейност за основаване на „ Общност на албанските общини в Северна Македония “, следвайки модела на Общността на сръбските общини (ОСО) в Косово. „ В миг, когато Косово е изправено пред окончателното съглашение за нормализиране на връзките със Сърбия и когато всеки западен посланик, който идва в Прищина, повтаря рефрена „ Да се образува Общността на сръбските общини в Косово “, въпросът, който би трябвало да се зададе, е за какво партиите на албанците в Северна Македония, тези, които имат общини, не предизвикват основаването на Общността на албанските общини в Северна Македония със същите пълномощия, каквито Общността на сръбските общини в Косово ще има. Нищо повече. Това е всичко “, се споделя в изказване на „ Алтернатива ” до медиите. Албанските партии, които ръководят общини в районен съд Македония, са Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), „ Алианс за албанците ” и „ Беса ”.

Тези, които желаят това от Косово, споделят от „ Алтернатива ” са наши западни съдружници, ето за какво излиза, че основаването на такава общественост е в духа на западните полезности. „ Нека ние в Северна Македония създадем такава общественост в този западен дух. Ето идея, към която могат да се обединят всички албански партии, даже и „ Алтернатива ”, която няма своя община. Нека да стартираме през днешния ден Общността на албанските общини в Северна Македония. Добра реципрочност и в същото време европейска, нали?! “, допълват в известието.

Белград и Прищина са във фаза на договаряния за нормализиране на връзките, за което към този момент е импортиран план на съглашение от Франция и Германия. Създаването на ОСО е едно от основните претенции на Белград, на което Прищина се противопоставяше до момента. Косовското държавно управление заяви, че в петък министър председателят Албин Курти е разговарял със старшия консултант на Държавния департамент Дерек Шол, на който му е споделил, че приема предлагането за европейско съглашение като добра основа за по-нататъшни диалози, ориентирани към нормализиране на връзките. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР