Албания прекъсна дипломатическите си отношения с Иран, съобщи министър-председателят Еди

...
Албания прекъсна дипломатическите си отношения с Иран, съобщи министър-председателят Еди
Коментари Харесай

Албания прекъсна дипломатическите си отношения с Иран

Албания прекъсна дипломатическите си връзки с Иран, заяви министър-председателят Еди Рама в изказване, в което водачът упрекна Иран, че е направил огромна хакерска атака против страната това лято.

" Министерският съвет взе решение за преустановяване на дипломатическите връзки с Ислямска република Иран с неотложно деяние ", съобщи Рама.

Рама упрекна Иран, че е управлявал хакерска атака против албанските институции на 15 юли в опит да " сковава публичните услуги и да хакне данни и електронни връзки от държавните системи ".

" Посочената офанзива не реализира задачата си. Щетите могат да се смятат за минимални спрямо задачите на агресора. Всички системи се върнаха изцяло работоспособни и нямаше необратимо заличаване на данни ", добави Рама.

Премиерът сподели още, че иранските дипломати и спомагателен личен състав имат 24 часа да изоставен страната след известието.

Албания и Иран са яростни врагове от години, което се дължи на обстоятелството, че Тирана е приела на своя територия иранската опозиционна група Народни муджахидини на Иран (МЕК).

През 2013 година Албания се съгласи да одобри към 3 000 членове на иранската опозиционна група в заточение по искане на Вашингтон и Организация на обединените нации.

МЕК поддържа аятолах Рухола Хомейни в революцията от 1979 година, която смъква шаха, само че бързо се разминава с новите ислямски управляващи и стартира акция за събаряне на режима.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР