Албания и Гърция, чиито граници са затворени заради епидемията от

...
Албания и Гърция, чиито граници са затворени заради епидемията от
Коментари Харесай

Албански сезонни работници може да отидат в Гърция през май

Албания и Гърция, чиито граници са затворени поради епидемията от ковид, се договориха да разработят скица, която да разреши на албанските сезонни селскостопански служащи да отидат в Гърция доникъде на май, съобщи албанският министър председател Еди Рама. Двамата с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис са разговаряли по отношение на битката с ковид, възобновяване на стопанската система и по-специално общия интерес страните да си взаимодействат по въпроса за сезонната претовареност, написа „ Катимерини “, представен от БГНЕС.
Гръцките фермери се нуждаят през май от 50 000 берачи на плодове и зеленчуци и от хора, които да оказват помощ при обработката на земята. Обикновено тази работна ръка идва от прилежаща Албания и от държавите-членки на Европейски Съюз България и Румъния. Дотогава Тирана възнамерява доста да облекчи въведените поради ковид ограничавания.
„ Съгласихме се да разгледаме деликатно въпроса за напредването на сезонните служащи от Албания към Гърция, в сходство с общата нужда да им предоставим опция да се включат в сезонната работа към средата на май “, съобщи Рама във Facebook.
Албанският министър председател благодари на Мицотакис, че не е подхванал дейности против албанските сезонни служащи, останали в Гърция поради затварянето на границата, и оцени високо извършения диалог, като се има поради, че над половин милион албанци живеят и работят там.
Взаимоотношенията сред двете балкански съседи са постоянни макар съществуващите нерешените въпроси, в това число делимитацията на техните морски граници.
По информация на гръцките медии, Министерството на земеделието на Гърция е обезпокоено, че затворената граница ще отреже достъпа на най-квалифицираната работна мощ от Албания, ще съсипе продукцията на техните аграрни производители и ще аргументи огромни загуби за стопанската система.
Гърция има предпочитание да улесни напредването им, само че също по този начин би трябвало да предприеме нужните защитни ограничения като тестване и слагане под карантина за няколко дни, преди да стигнат до полетата. Изданието акцентира, че приходите от сезонната работа в Гърция и паричните преводи са от решаващо значение за стопанската система на Албания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР