Албания е успяла да привлече около 13% от общия обем

...
Албания е успяла да привлече около 13% от общия обем
Коментари Харесай

Как Албания успя да привлече чужди инвестиции колкото България през 2017-а?

Албания е съумяла да притегли към 13% от общия размер на задграничните вложения в Югоизточна Европа през 2017 година, като директните инвестиции в страната са надхвърлили 1 милиард $ и се чака да се усилят през актуалната, оповестяват от Албанската телеграфна организация (ATA).

С този резултат страната се подрежда до България по размера на задгранични инвестиции за предходната година. За съпоставяне съгласно формалните данни на Българската национална банка (БНБ ) към ноември 2017 година директните вложения у нас са в размер на 883,7 милиона евро или малко над 1 милиард $.

А за 2018 година Албания има още по-големи упоритости, като за осъществяването им от януари влязоха в действие нови тласъци за стратегическите вложители.

До огромна степен от преференциите ще се употребява туристическият бранш, който е измежду първенците по напредък в страната с принос от 1,5 милиарда евро или към 8,4% от брутния вътрешен артикул (БВП) за 2017 година.

Според тях за всеки новопостроен 4- или 5-звезден хотел няма да се дължат налози за период от 10 години. Успоредно с това управляващите обмислят на понижат осезаемо ДДС-то върху туризма до 6% от сегашните 20%.

От ATA показват, че с изключение на към привличането на задгранични инвестиции държавното управление в Тирана се концентрира върху поддръжка на износа, който пораства доста през последните години.

За предходната година експортът се пресмята на 273 милиарда лека или малко над 2 милиарда евро, което регистрира растеж с 12,1% спрямо миналата година. В същото време над 77 на 100 от него е за страни от Европейския съюз (ЕС), а упованията са размерът на търговията с страните членки да се усили още през тази година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР