Актьорът Апостол Карамитев бе отличен посмъртно с най-високото звание на

...
Актьорът Апостол Карамитев бе отличен посмъртно с най-високото звание на
Коментари Харесай

Апостол Карамитев посмъртно стана Кавалер на сребърния кръст на Св. Николай

Актьорът Апостол Карамитев бе отличен посмъртно с най-високото звание на Община Бургас " Кавалер на сребърния кръст на Св. Николай ". То бе връчено на сина му Момчил Карамитев по време на днешното тържествено съвещание на Общински съвет - Бургас, на което съгласно традицията и нормативните уредба се сервират възпоменателни знаци и оценки на жители с разнообразни заслуги за града. Днес те бяха общо 11, две от които бяха дадени посмъртно.

Никулден – 6 декември е разгласен за формален празник на Бургас с решение от 1994 г. В началото на тържествената сесия свои речи във връзка празника произнесоха ръководителят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, кметът на Община Бургас Димитър Николов и Пламен Янев, регионален шеф на Област Бургас. 

Вокална групировка " Морски песъчинки " с диригент Милена Добрева поздрави присъстващите с акапелно осъществяване на песента " Добър ден, море " на групировка " Тоника ".

По време на сесията броят на носителите на званието " Почетен жител на Бургас " се усили с трима души. Първият от тях също получи оценката посмъртно. Това е Манук Манукян за неговите заслуги и мощна гражданска позиция във връзка с екологичните начинания и опазването на околната среда. Отличието от негово име получи неговата сестра Хермина Манукян. 

Другите двама отличени като почетни жители на Община Бургас бяха Христина Арсенова, режисьор, учител и шеф на Държавен куклен спектакъл - Бургас от 1994 година, както и Бойчо Янев, хореограф, възпитател, създател и основен живописен началник на Фолклорен танцов отбор " Лазур ". 

„ Благословена съм да работя това, което най-вече обичам, да пребивавам и създавам в града, който най-вече обичам. Благодаря на моите съграждани, че в този ден по подобен метод демонстрират отношението си към мен, само че не привилегията да бъда почетен жител на Бургас, а привилегията да послужвам на този град ме прави същински щастлива “, съобщи Христина Арсенова. 

„ Да си почетен жител за мен с изключение на самопризнание и чест е огромна отговорност. Отговорност за съхранението на българския дух. Като човек, работил и продължаващ да работи в областта на фолклора към този момент 45 години, декларирам пред всички вас, че ще продължа да работя за съхранението, развиването и популяризирането на българския фолклор – една неделима част от нашето национално благосъстояние “, разяснява Бойчо Янев. 

Проф. доктор Христо Бозов, анестезиолог и ректор на Държавен бургаски университет " Проф. доктор Асен Златаров " стана първият притежател на новосъздадената през тази година грамота " Общински управител на 2022 година ", чиято цел е да подтиква шефовете на общински търговски сдружения да работят дейно.

На територията на общината има голям брой обществени предприятия с общинска благосъстоятелност, като 14 от тях са със стопроцентова общинска благосъстоятелност, съобщи Михаил Хаджиянев. Проф. доктор Христо Бозов бе награден с наградата за постижения в региона на висшия мениджмънт и за използване на най-хубави практики в ръководството на Комплексен онкологичен център - Бургас.

„ Моята работа като управител е била доста лесна, тъй като срещам поддръжка от всички, с които работя “, съобщи проф. Бозов и изрази вярата си, че ще може да разчита на поддръжката на общинския съвет и за реализирането на идната постройка към центъра. Планирано е работата по нея да стартира през 2024 година и, по думите на проф. Бозов, ще бъде още по-голямо предизвикателство.

Отличие " Ключът от кулата " на Община Бургас тази година получиха артистът Мустафа Чаушев и персоналният треньор по шахмат на Нюргул Салимова - Живко Жеков. 

Мустафа Чаушев, който е притежател на първа премия в първото издание на състезанието „ Бургас и морето “ през 1973 година и от 2018 година е разгласен за „ Почетен жител на Бургас “, съобщи, че е разчувстван от оценката и че въпреки да е завършил концертната си активност, продължава на драго сърце да се включва в благотворителни действия като една от тях следва на 16 декември в Каменяк.

„ През 1992 година към този момент имах 19 години в шахмата и наивно мислех, че най-важно е човек да стане първенец. Приемам това отличие като премия, че съм прогледнал тази истина, че човек е по-щастлив, когато направи другите първенци и е по-щастлив с триумфите на учениците си, а не със своите персонални триумфи “, съобщи треньорът по шахмат Живко Жеков. Той изрази насладата си, че тази година с триумфите на Нюргул Салимова са съумели да накарат доста българи да се усещат горди.

Изтъкнатият музикален възпитател, музиколог, краевед, критик и дълготраен учител в Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство " Проф. Панчо Владигеров " Бисерка Граматикова бе отличена с плакет от Община Бургас за принос в развиването на културата. В речта си тя напомни, че името Николай е гръцко и значи победител. Бисерка Граматикова предложи да се преразгледа и концепцията на бургаския цигулар Игнат Нанков празникът на Св. Николай да се празнува освен на зимната дата – 6 декември, само че и на летната – 9 май. 

Същото отличие, само че за принос в развиването на зелената система на града и работа на обществото получи и Донка Петрова, един от водещите озеленители в града, работил по построяването и залесяването на Приморския парк, както и основаването на цветните композиции в града.

За своите смели дейности в сериозни обстановки и присъединяване в спасяването на човешки животи почетна значка получи още Николай Христов Христов, който избавя от бурното море двама братя на 14 и на 8 години. За проявата на великодушие и храброст почетна значка получиха и Кръстьо Буцев и Георги Соваджиев, които през декември 2022 година оказват първа помощ на бургаски туристи, потърпевши при пътен случай с рейс. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР