Актуализацията на бюджета заради сделката за F-16 ще гледат депутатите

...
Актуализацията на бюджета заради сделката за F-16 ще гледат депутатите
Коментари Харесай

Актуализацията на бюджета за F-16 влиза в комисиите на НС

Актуализацията на бюджета поради договорката за F-16 ще гледат депутатите от парламентарната комисията по бюджет и финанси и тази по защита на съвещанията им през днешния ден, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На изключително съвещание в понеделник министрите актуализираха Бюджет 2019 година за покупката на бойни самолети. От Министерски съвет обясниха, че финансовият модел за осъществяване на плана за нов вид военен аероплан изисква обезпечаването на спомагателни разноски над утвърдените от Народно събрание със Закона за бюджета за 2019. Това постанова правенето и предлагането на законопроект за неговото изменение и допълнение и се предлага да се усили размерът на разноските по бюджета на МО за 2019 година с 2,1 милиарда лв.. С плановете към законопроекта не се планува смяна на ограничаването за нов държавен дълг и утвърдените бюджетни ограничители за 2019 година остават непроменени във връзка с оптималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 година и оптималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през 2019 година. Същевременно се предлага и понижение на разноски по държавния бюджет. Предвидено е плануваните средства в общ размер на 271 млн. лева за осъществяване на други планове за рационализация на армията да не бъдат разходвани през актуалната година.

Отчитайки чистото нарастване на разноските по държавния бюджет в размер на 1,829 милиарда лева в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2019 година се планува нарастване на недостига по държавния бюджет с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лв..

Първа точка в дневния ред в съвещанията на двете комисии е по ратификацията на договорите за новите самолети. Министърът на защитата Красимир Каракачанов подписа предходната седмица договорите за закупуване на осем самолета F-16 въз основа на Решение на Министерски съвет, взето ден преди този момент. Съгласно конституцията и редът на Закона за интернационалните контракти на България, с цел да влязат в действие тези контракти, следва да бъдат утвърдени от Народното събрание. В понеделник държавното управление ги предложи за ратификация.

Общата стойност на четирите контракта е 1,256 милиарда $. С тях се договаря доставката от Правителството на Съединени американски щати за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и обвързваното съоръжение и въоръжение.

Очаква се, че до 2023 година да бъдат доставени всички самолети в разнообразни интервали. Самолетите са 6 едноместни и 2 двуместни.

След влизане в действие на закона за ратификация на договорите от Народното събрание, Министерство на външните работи ще уведоми насрещната страна за осъществяване на националните процедури за това. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР