Актуализацията на бюджета мина първо четене в комисия [Пресслужба на

...
Актуализацията на бюджета мина първо четене в комисия [Пресслужба на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Банковата ваканция ще е ясна до седмица, мерките ще се разхлабят при спад на заразените три дни

Актуализацията на бюджета мина първо четене в комисия

[Пресслужба на Народното събрание] На края на третата седмица от въвеждането на изключителното състояние и ограничаващите ограничения в България министър председателят Бойко Борисов излезе с една добра и една неприятна вест. Добрата е, че при три поредни дни на спад на инфектираните може да чакаме разхлабване на ограниченията. Лошата е, че пикът на епидемията следва - в идващите 2-3 седмици. " Не единствено че не можем да разхлабваме, само че все по-тежко ще става в идващите три седмици ", съобщи Борисов.

След известно безмълвие през последните дни президентът Румен Радев направи изключително изказване, в което подлага на критика дейностите на държавното управление и желанията за удължение на изключителното състояние, като изиска " допустимо най-бързо, управляемо и безвредно връщане към релативно естествен темп на живот, към произвеждане, към свободно придвижване на хора и артикули ". Не закъсня и реакцията на Борисов в нормалния му жанр: " Президентът да наложи несъгласие на изключителното състояние, щом не го харесва, аз ще извадя депутатите от ГЕРБ и да ги умори тези хора, това предлага той. "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На фона на тази междуинституционална война стана ясно, че към този момент са избрани единствено 1700 души медицински и немедицински личен състав от 34 лечебни заведения, които ще получат по 1000 лева бонус към заплатите.

А Гугъл за първи път сподели образно по какъв начин блокират светът и България, като мери визити на заведения за хранене, паркове и така нататък

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Българска народна банка даде пет дни на бранша за условия на мораториум по заеми

След като през вчерашния ден Европейският банков орган одобри насоки за мораториумите върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19, през днешния ден Българска народна банка излезе с решение, че ще ги съблюдава, и изиска от банките в петдневен период да й показват за утвърждение съответен пакет ограничения. По информация на " Капитал " Асоциацията на банките в България към този момент има подготвеност и планът ще бъде показан доста преди крайния период, още в началото на идната седмица . От него ще станат ясни и всички елементи - за какви типове заеми важи и за какъв период ще могат да се отсрочат заплащанията по главници и лихви.

Нови редакции на Закона за изключителното състояние вземат решение отчасти проблеми пред бизнеса

Депутати от ГЕРБ оферират значително ограничение на наложените мораториуми върху периодите , чието приключване бе спряно, разблокират работата от отдалеченост на съд , Комисия за защита на конкуренцията и други обществени институции, развързват публичните поръчки и поправят опцията компаниите да не се разплащат между тях. Не се редактира схемата 60/40 за подкрепяне на бизнеса, не се планува мярка за свободните специалности, не се понижават наказателните лихви за налози и осигуровки. Днес редакциите минават първо четене, а окончателното гласоподаване на текстовете в зала ще е в понеделник .

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ

Броят на инфектираните в България доближи 485, като се усили за денонощие от 457 през вчерашния ден към 17 ч., или растеж от 6% на дневна база. В болница са настанени 173 от хората с доказан COVID-19, положението на 21 от тях е тежко. Жертвите към този момент са 14, а излекуваните - 30.

Медицинският експертен съвет към Министерския съвет показа отчет от 400 страници с рекомендации към извънболничната и болничната помощ. Документът съдържа и общи правила за държание и взимане на ограничения. Според медиците препоръчаните досега ограничения са наложителни, като те могат да се премислят и разхлабят при удобни условия, разгласи ръководителят на съвета проф. Коста Костов.

Събраните от началото на изключителното състояние до 1 април дарения от компании, фондации и обособени жители за битката с COVID-19 са близо 14 млн. лева , оповестиха от Българския дарителски конгрес. Над 90% от даренията са ориентирани към лечебни заведения. Здравният министър Кирил Ананиев пък заяви, че по дарителската сметка на Министерството на здравеопазването има събрани 3.35 млн. лева , а от SMS-и са пристигнали още 186 360 лева

ГЕРБ ще предложи партийните дотации да бъдат замразени за интервала на изключителното състояние. Предложението ще бъде записано в Закона за изключителното състояние, оповестиха депутати от ръководещата партия.

От 13 март до момента в общините в страната са се записали 3604 доброволци , които са декларирали предпочитание да се включат с непринуден труд, средства, персонални коли и най-много при доставката на храни и медикаменти, оповестиха от Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). До момента специалистите на НСОРБ са събрали и обработили данните от 202 общини.

И Пожарна охрана СВЕТА

Броят на записаните инфектирани по света мина психическата граница от 1 млн. души късно нощес. Близо една четвърт от тях са в СAЩ. Страната сложи и нов черен връх за умрелите за денонощие - 1169. Общо умрелите към този момент са над 6 хиляди. Италия остава водач с съвсем 14 хиляди умряли до момента от епидемията, Испания я следва с 11 хиляди жертви дотук. Въпреки по-малкото си население Испания нощес изпревари Италия по брой доказани случаи на ковид - над 117 хиляди при 115 хиляди в Италия.

Германия ще допусне 40 хиляди сезонни аграрни служащи в страната през април и още 40 хиляди през май. В края на март бе въведена възбрана за влизането им, включително от България, само че специалисти и работодатели предизвестиха, че последствията ще са тежки за земеделието и други браншове.

Сърбия не разрешава излизането от домовете от 13 ч. на обед тази събота до 5 ч. сутринта в понеделник. Това не се отнася за пенсионерите, които имат право да пазарят в най-ранните часове - сред 4 до 7 ч. сутринта. От довечера влиза в действие възбрана и за събиране на повече от двама души на едно място, каквато има и в България. Разходката на домашни любимци ще е позволена сред 23 и 1 ч. в границите на 200 м от вкъщи. Президентът Вучич назова ограниченията компромисни и съобщи, че ще забрани изцяло излизането, в случай че те не се съблюдават.

Местните избори в Румъния съвсем сигурно ще бъдат отсрочени , съобщи министър председателят на страната Лудовик Орбан. Вотът трябваше да е през юни. Предстои да се реши датата след разискване с всички партии, съобщи Reuters. В страната има към този момент над 2700 регистрирани инфектирани и 115 смъртни случая.

В Полша президентските избори също може да се отсрочат , откакто в действителност ръководещият страната Ярослав Качински съобщи, че коалиционият сътрудник на неговата " Право и правдивост " - партията " Порозумене ", е срещу провеждането им през май. Качински може да остане без болшинство, в случай че не се съобрази с настояването.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Батман с здравна маска в Русия

[Reuters]
Сигналът на Батман със защитна маска беше планиран върху постройка в Санкт Петербург, Русия. В Русия целият април ще е неработен. Това разгласи през вчерашния ден президентът Владимир Путин в телевизионно послание.

ПАЗАРИТЕ, ИКОНОМИКАТА И БИЗНЕСЪТ

Безработицата в Съединени американски щати скочи с 0.9 процентни пункта до 4.4% през март , сочат последните данни на държавното управление, оповестени в петък. Покачването е предстоящо, въпреки и много над междинните прогнози на икономистите за 3.8% - през последните две седмици общо близо 10 млн. души са се оповестили за безработни . Броят на заетите в частния бранш пък спада със 701 хиляди души .

Англия ще разшири програмата за гарантиране на заеми за компании , наранени от ковид, откакто предприятията към този момент са се възползвали от такава помощ в размер от 3.5 милиарда паунда. Заради рецензиите, че по-ранните ограничения не са били задоволителни за междинния бизнес, в този момент се приготвя проект за гарантиране на заеми и за компании с годишен оборот сред 45 млн. и 500 млн. паунда .

Австрия вкарва наложителен мораториум върху заплащанията по заемите за консуматори и дребни компании , наранени от пандемията от ковид, съобщи финансовият министър Гернот Блюмел, добавяйки, че мярката покрива почти три милиона заема, съобщи Reuters. Държавата също ще подсигурява 90% от заемите на компании в размер до 120 млн. евро или на тримесечния им оборот. Тази помощ обаче идва със възбрана за погашение на дивиденти за една година и условие за " строго ограничение " на заплащанията на
бонуси за членовете на бордовете.

Шведската компания за фешън артикули H&M, която има бизнес и в България, предвижда загуба за настоящото тримесечие , откакто по-рано разгласи, че обмисля съкращения на чиновници. Пандемията я принуди да затвори три четвърти от своите магазини. През март - първият месец от второто фискално тримесечие, приходите в локални валути са се сринали с 46%. За трите месеца до февруари брутната облага е повишена над два пъти - до 250 млн. $.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ

Епидемията от ковид заплашва освен физическото ни здраве, само че е и предизвикателство за менталното . Как да се съхраним душевен по време на пандемия и изолираност - научете от текста на " Капитал ".

Южна Африка ненапълно изненадващо е измежду страните, които се оправят извънредно добре с епидемията. Тази успеваемост обаче включва и брутални ограничения, споделя BBC.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР