Актуализацията на бюджета е заложена при изключително тежка COVID криза,

...
Актуализацията на бюджета е заложена при изключително тежка COVID криза,
Коментари Харесай

Василев: Актуализацията на бюджета е за тежка COVID криза, п...

Актуализацията на бюджета е заложена при извънредно тежка Коронавирус рецесия, с цел да не би трябвало по средата на рецесията да се търсят отнякъде в допълнение средства или да не наложи нова актуализация, сподели служебният министър на финансите Асен Василев. Това се случи по време на третия Обществен съвет, който е отдаден на актуализацията на Закона за държавния бюджет на България за 2021 година,подготвян от Министерството на финансите.

Според служебния финансов министър два милиарда лв. ще са изцяло задоволителни, с цел да може страната да посрещне тежка Коронавирус рецесия. Тези пари ще се употребяват за обезпечаване на обществените заплащания, цялостно обезпечаване на здравната система, както и поддръжка на бизнеса при тежка Коронавирус рецесия. Василев посочи, че това не е наложителен " масраф ", а оптимално вероятният. Ако няма такава рецесия и не се наложи да се харчат тези пари, то те ще останат за следващата година.

Предлаганата актуализация на бюджета стъпва на сюжет, изработен от Министерството на здравеопазването, по който ноември и декември тази година наподобяват като ноември и декември предходната година. " Тази актуализация е направена да обезпечи ноември и декември предходната година ", съобщи служебният финансов министър.

„ Ако не се случи този сюжет обаче, тези пари няма да се получат “, добави Василев. Той посочи, че концепцията е да не се прави оптимистичен сюжет, а противоположното. Ако страната си остане в " зелената зона " 2/3 от заплащанията няма да се случат.

В ограниченията за бизнеса се работи по същия метод - в случай че не се случи тежка обстановка, тези пари ще останат спестени.

Актуализацията на бюджета е уравновесена, сподели още служебният министър и посочи, че министерството не е " скочило " на оптималните доходи, тъй като в случай че има тежка пандемия, тези доходи по всяка възможност няма да се осъществят.

Според министъра за актуализацията на бюджета се употребява един реален сюжет.

" Не раздухваме безумно разноските, тъй като би трябвало да мислим за следващата година, за по-догодина, и за една устойчива разходна база, на която може да стъпим ", добави Асен Василев. От друга страна прекомерно бърза консолидация и стесняване на недостига, той счита, че е стопански и обществена нецелесъобразна.

Финансовият министър съобщи още, че има сериозен запас за оптимизация. Той е на мнение, че огромните проблеми могат да бъдат позволени, в случай че парите се харчат дейно, транспарантно и без корупция.

" Идеята на бюджет 2022 година би трябвало да бъде тъкмо това - да махнем корупцията, да оправим по какъв начин си харчим парите, да оправим несъответствията, където ги има, и да вложим в него Плана за възобновяване, тъй че където има потребност от дълбоки промени, както в системата на енергетиката, те да могат да се случат ", посочи той.

В средносрочен проект най-големият риск за българската стопанска система е цената на енергийните запаси. Според Василев в страната ни има енергийна система и база, която обуславя фрапантно увеличение на цената на енергийните запаси. Това пречи на стопанската система, основава беднотия, и основава проблеми със заетостта в избрани райони и браншове. Ако тази част от задачата не бъде решена вярно, каквито и да " фокуси " да се вършат в икономическата и обществена конфигурация, те няма да оказват помощ, сподели още Василев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР