Акцизът за втечнения нефтен газ (LPG) от 1 август ще

...
Акцизът за втечнения нефтен газ (LPG) от 1 август ще
Коментари Харесай

Предстои поскъпване на газа и метана

Акцизът за втечнения нефтен газ (LPG) от 1 август ще бъде 340 лева за 1000 литра, което прави по 34 ст. за литър

Метанът и газът за коли ще нарастнат. При гласуването на бюджета за 2023 година депутатите взеха решение от 1 август да бъдат върнати акцизите за втечнения нефтен газ (LPG) и за метана за коли. Дебатите по бюджета продължиха близо 20 часа, написа Труд.

Депутатите обсъждаха бюджета цяла нощ и дефинитивно го гласоподаваха в 5:41 часа в петък сутринта. Добро утро и цветущ бюджет, разгласи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков след приемането на последната наредба от законопроекта.

През предходната година акцизите за газа и метана бяха отстранени поради високите цени на горивата и беше решено да бъдат без данъци доникъде на 2025 година

Сега, защото цените на горивата се върнаха на близки до предкризисните равнища, от Министерство на финансите предложиха акцизите за метана и за LPG да бъдат върнати, а депутатите поддържаха смяната.

Акцизът за втечнения нефтен газ (LPG) от 1 август ще бъде 340 лева за 1000 литра, което прави по 34 ст. за литър.

Като се добави и Данък добавена стойност, се оказва че данъците във всеки литър газ ще набъбнат с към 41 ст. Акцизът за метана беше върнат на остарялото равнище от 0,85 лева за гигаджаул.

Това прави по към 5 ст. на кг. Като се добави и Данък добавена стойност данъците във всеки кг метан ще набъбнат с 6 ст. Още от 1 юли беше върната общоприетата ставка на Данък добавена стойност за метана от 20%, откакто краткотрайно беше понижена на 9%.

Това обаче не се отрази на крайните цени на метана за коли поради поевтиняването на самото гориво.

Цената на метана остана съвсем без смяна през последния месец на приблизително равнище от 1,99 лева на кг. Но в границите на последните три месеца горивото е поевтиняло с 22%. В края на април цената му беше приблизително 2,55 лева за кг.

Цената на втечнения нефтен газ (LPG) през последните дни набъбна с няколко стотинки. Но за последните три месеца горивото поевтиня с към 20 ст. приблизително до 0,89 лева за литър.

От 1 август 2023 година да бъде въведен и данък за течностите за електронни цигари, несъдържащи никотин, и за заместителите на тютюна, съдържащи никотин, взеха решение още депутатите.

Акцизът за течностите за електронните цигари, несъдържащи тютюн, ще бъде 30 ст. на милилитър до края на годината, 35 ст. през 2024 година, 40 ст. за 2025 година и 45 ст. за 2026 година

Същият ще бъде налогът и за течностите, съдържащи никотин, което съставлява нарастване по отношение на признатата през предходната година таблица за повишение на акциза през годините.

Акцизът за заместителите на тютюн, съдържащи никотин, ще бъде 90 лева за кг. до края на година, 95 лева през 2024 година, 105 лева през 2025 година и 115 лева за 2026 година

Това се отнася за никотинови артикули, формирани напълно или отчасти от прахуляк, частици от паста/гел или композиция от тези форми, в това число в опаковки под формата на пакетчета (паучове), които съдържат никотин.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР