Акционерите се освобождават по спешност от инвестициите си в България

...
Акционерите се освобождават по спешност от инвестициите си в България
Коментари Харесай

Аcibadem продава болниците си в България и Македония

Акционерите се освобождават по неотложност от вложенията си в България и Македония поради срутва на турската лира.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Новите притежатели влагат 15 млн. евро в обновяване на болница " Токуда "

Две години след договорката с Acibadem миналите пациенти през българските лечебни заведения са се нараснали с 20%
15 фев 2018
Трети притежател в третия мол на Варна

Сръбският милионер Мирослав Мишкович купи половината от " Галерия Варна " и дружно с тримата си български съдружници ще довършат комерсиалния център
8 сеп 2017 Турската болнична верига Аcibadem ще опита да продаде бизнеса си в България и Македония, оповестиха два източника на " Капитал ", като новината за подготвяната българска договорка беше оповестена през днешния ден и от " 24 часа ". Дружеството-собственик на българския бизнес, който включва лечебни заведения и медицински центрове – Acibadem – Холандия е наело медиатор по продажбата на дяловете си, който сега разпраща предложения към евентуални вложители.
Това е основна договорка за българския здравен бранш, защото някогашната " Токуда " и " Сити клиник ", дружно с поделенията им в страната са една от двете най-големи вериги лечебни заведения в страната. Причината за продажбата е сривът на турската лира и усложненията на турските акционери в бизнеса. Регионът към този момент не е привлякъл доста западни вложения в този бранш, тъй като продажбата е от една страна вид за някой да навлезе на пазара тук, от друга надали описът с претенденти ще е доста дълъг.

Сделката до момента

През април 2016 година Аcibadem – Турция, дружно с дъщерното си сдружение в Македония купи болница " Токуда ", закупи присъединяване на излизащите акционери от " Сити клиник ", покри задълженията на веригата, а оставащите миноритарни акционери апортираха акциите си в " Сити клиник " в новоучреденото сдружение. След тази комплицирана договорка Acibadem на процедура стана мажоритарен акционер в най-голямата като обороти частна болнична верига в България със 76%, а останалите дялове бяха на дотогавашни акционери в " Сити клиник ". Стойността на договорката беше общо 125 млн. евро.

С максимален миноритарен дял са притежателите на компанията за произвеждане на месо и месни артикули " Градус " Лука и Иван Ангелови, следвани от професор Иво Петров, медицински шеф на сърдечно-съдовия център на групата, Андрей Марков, стопански шеф, шефът на болница " Токуда " Венелина Милева, предприемачът Петър Дудоленски и Анета Димитрова, акционер от Сингапур. Те държат дружно към 23%.
От предходната година в " Аджибадем " има и нов миноритарен акционер за сметка на турската страна. Това е Международната финансова корпорация (IFC), която е капиталовото звено на Световната банка. Тя държи 15%.

Финансови резултати

През тази година от Аcibadem оповестиха, че са вложили 15 млн. евро в нова осведомителна система и в инсталация. Консолидираните доходи на " Аджибадем Сити клиник " са общо 135 млн. лева през 2017 година при 60 млн. лева през 2016 година Групата е понижила загубата си и през 2017 година тя е 7.7 млн. лева при 17.7 млн. лева през 2016 година

Към 31 декември 2017 година сдружението е с заеми от общо 51 млн. лева към разнообразни банкови институции, като видно от доклада те са дълготрайни и би трябвало да се изплатят след сред две и пет години. Общо групата има отговорности от 85.7 млн. лева, като в тях, с изключение на заемите, са включени лизинг на инсталация и отговорности към свързани и трети лица.

Очаквайте повече по тематиката в броя на " Капитал " през идната седмица
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР