Акционери на компанията Facebook отново са поискали на годишното събрание

...
Акционери на компанията Facebook отново са поискали на годишното събрание
Коментари Харесай

Акционери на Facebook са поискали оставката на Марк Зукърбърг

Акционери на компанията Фейсбук още веднъж са поискали на годишното заседание на акционерите да бъде разисквана оставката на създателя на обществената мрежа Марк Зукърбърг от поста „ ръководител на съвета на шефовете “ и смяна на структурата на компанията, оповестяват изданието Business Insider.

По данни на медията, в документи, изпратени до Комисията по скъпи бумаги, компанията е уведомила, че годишното заседание на акционерите ще бъде извършено на 30 май и е удостоверила предложенията на вложителите, които ще бъдат подложени на гласоподаване, оповестява БГНЕС.

В две от осемте оферти за разискване се желае смяна на структурата на компанията и назначение на „ самостоятелен ръководител “. Изданието отбелязва, че шансът да бъде признато такова нещо е извънредно дребен, защото Зукърбърг е притежател на повече от 50% от акциите на компанията.

През лятото на предходната година вложителите на Фейсбук одобриха ограничения, с които желаеха оставката на създателя на обществената мрежа от позицията „ ръководител на съвета на шефовете “. Според Business Insider, след серията от кавги, свързани с намесата в изборите и приключване на данните на консуматори, множеството акционери са се изказали в интерес на уволнението на Зукърбърг и поискали на негово място да бъде назначен самостоятелен претендент.

Изданието отбелязва, че предлагането на вложителите е било отхвърлено няколко пъти, защото Зукърбърг и околните му сътрудници имат акциите, които им дават право на по-голям брой гласове.

Компанията Фейсбук попадна в центъра на политически скандал в Съединени американски щати. Медии оповестиха, че работещата за президента Доналд Тръмп по време на кандидат-президентската му акция компания Cambridge Analytica нелегално е получила данните на 50 милиона консуматори на Фейсбук. Въз основа на събраната информация са били оценени политическите желания на гласоподавателите и им е била показвана реклама, която директно попадала в зоната на техния интерес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР