Акциите в Хонконг и пазарите в континентален Китай се понижиха

...
Акциите в Хонконг и пазарите в континентален Китай се понижиха
Коментари Харесай

Акциите на китайските гиганти Baidu и Alibaba поевтиняват: причината

Акциите в Хонконг и пазарите в континентален Китай се намалиха внезапно при започване на седмицата, до момента в който други огромни азиатско-тихоокеански пазари се покачиха. Хонконгският показател Hang Seng спадна с към 6% до най-ниските си равнища от април 2009 година, като показателят Hang Seng Tech се намали с над 8%.

Тай Хуи, основен пазарен пълководец на JPMorgan Asset Management за Азиатско-тихоокеанския район, споделя, че композиция от фактори е движела пазара в Хонконг в последно време, в това число по-високата рентабилност на държавните облигации на Съединени американски щати.

Инвеститорите също може да са очаквали политически ограничения да бъдат оповестени по време на 20-ия народен конгрес на Комунистическата партия на Китай, който завърши през уикенда с лоялни последователи на президента Си Дзинпин, определени да образуват съществена лидерска група.

" Тъй като срещата е най-вече за промени в личния състав, икономическото възобновяване може да не пристигна толкоз скоро, колкото се надявахме ", сподели Тай пред CNBC в имейл.

Пазарите в континентален Китай за малко навлязоха в позитивна територия въз основата на по-добри от предстоящото стопански данни, преди още веднъж да паднат. Шанхайският композитен показател, в континентален Китай, последно беше с 0,89% по-нисък и съставният елемент Шенжен загуби 0,725%.

Безпрецедентният спад на хонконгските борсови показатели, инициира след себе си масирани разпродажби на някои търгувани китайски мега-големи компании.

Акциите на Alibaba сочат към отваряне със загуба от 12% до 63 $ за акция (на американските пазари), което би било най-ниското им равнище от 2016-та година насам. Може да се спомене, че най-ниската цена достигана от книжата на компания от тяхното IPO е 59 $, което не е доста по-далеч от настоящите им равнища на търговия.

Подобна е обстановката и при " китайския Гугъл " - Baidu. Книжата на компанията, се чака да започват търговията си на американските пазари с 10% на негативна територия - при равнище от 80 $, или равнище невиждано от 12 години насам.

Освен политическата неустойчивост и вероятностите за закъснение на растежа на Китай, вложителите се питат, има ли други аргументи акциите да се търгуват при сходни ниски исторически равнища, невиждани от години.

И най-очевидния отговор е - упования за закъснение на растежа и при двете компании, което несъмнено не е изолирано събитие от забавянето на втората по величина международна стопанска система.

И въпреки всичко... Инвеститорите могат да открият известна стойност във финансовите коефициенти, при които се търгуват двете компании. Ето и какви са те:

Alibaba

Започваме с най-големия онлайн търговец в Китай. При настоящите цени на акциите на компанията, пазарната й капитализация ще е към 185 милиарда $. И въпреки настоящото съответствие цена облага да е високо - от над 35, бъдещото такова (на база на плануваната облага за идващите 12 месеца), се чака да е под 9.

За последната една година акциите на компанията са поевтинели с близо 70%, макар бетата от едвам 0.61 и спада на S&P 500 от 18% за същия интервал. Трябва да се означи, че компанията се търгува на американския пазар, сходно на съвсем всички листнати китайски компании, под формата на американски депозитарни разписки.

Другият факт, който би трябвало да се означи за компанията е политическия риск от делистване от щатските пазари, в случай че американските и китайските регулатори не доближат до някакво съглашение, обвързван с одита, въпреки да е налице прочут прогрес по този въпрос.

По отношение на резултатите, те се отличават със забележителна уязвимост. През последното тримесечие, компанията регистрира близо 50% спад в чистата си облага и минимално намаляване на приходите си.

Маржините са извънредно изтънени, като маржина на облага е при равнище от едвам 4.7%. В същото време възвръщаемостта на личния капитал и активите са ниски - при равнища от 2.2% и 3.3%. Добрата вест за вложителите е, че наличния капитал (кеша) е повече от два пъти по-висок от отговорностите й, което не носи краткосрочни опасности във връзка с ликвидност и задлъжнялост. Компанията не изплаща дял.

Alibaba беше под прицела на китайското държавно управление през последните няколко години, което доста повлия на нейните облаги. 2022 година изглеждаше ново начало за компанията, с регулаторни проблеми в огледалото за назад виждане. Избухването на ковид в огромните градове в Китай обаче в допълнение ускори проблемите за онлайн-търговеца и нейните съперници.

Въпреки че главният й търговски бизнес се забави доста през последните няколко тримесечия, слабото й показване беше обезщетено от мощния напредък в нейните облачни и логистични подразделения. Диверсифицираният бизнес модел на Alibaba дава принос в сегашния стопански климат и евентуално ще бъде силата й за години напред. Например нейният търговски бизнес регистрира 1% спад в продажбите, който беше повече от обезщетен от 10% скок в продажбите от облачния сегмент.

Нещо повече, компанията продължава да регистрира двуцифрен растеж на маржовете на свободния паричен поток, които се задържат удивително добре. Тя употребява тези облаги, с цел да влага в нови бизнеси като локални потребителски услуги, интернационална агресия и други. Също по този начин, анализаторите от Refinitiv декларират, че Alibaba акциите се търгуват с над 90% отстъпка от консенсусната целева цена, което ги прави извънредно прелъстителен залог.

Baidu

Акциите на Bidu също са при десетилетни минимуми. От друга страна ниското съответствие цена-бъдеща облага от към 9 също до известна степен успокоява вложителите, че спадът не може да се простре до " безспир ".

Ниско съответствие PEG, от едвам 0.56, отразява ниско съответствие цена-печалба и висок предстоящ растеж на облагата. Макар компанията да е на настояща загуба, тя се чака да излезе на позитивен резултат през идващите 12 месеца.

Bidu също по този начин дава диверсификация към един от най-понижилите се международни фондови пазари - китайския.

Съпоставена с американския си аналог Гугъл, тази китайска компания е в пъти по-евтина и с оценка от под 30 милиарда $.

Слаби страни

Разбира се Baidu също се отличава с отрицателни страни. Налице е политически риск обвързван с делистване на акциите от американските пазари и китайски регулаторен надзор. Сериозно закъснение на китайската стопанска система, тръгнало от бранша на недвижимите парцели може да прерасне в криза

Налице е и отлив на задгранични вложители от китайските компании, поради продължаващата политическа неустановеност.

Акциите на Baidu са разочароващи от 10 години. Компанията дейно извършва функционалностите на Гугъл на Alphabet в Китай. Резултатите обаче се оказаха напълно разнообразни.

Гугъл акциите са се нараснали с повече от 800% през последното десетилетие. Обратно, Baidu акциите не са поскъпнали от 2011 година насам. Доста тъмно показване за това, което се чака да бъде очевидният победител на китайския пазар.

Само като се погледнат цифрите, може да се каже, че бизнесът на Baidu се е развил чудесно през последните години. Въпреки това, книжата на компанията бяха цялостен неуспех.

Какво изяснява необятното противоречие и какво може да докара досега, в който акциите на Baidu най-сетне ще стартират да набират скорост?

Оказва се, че оценката в действителност има значение

През 2011 година приходите на Baidu възлизат на 2.3 милиарда $. През 2020 година тя донесе 16.4 милиарда $. Брутната облага за същия интервал е повишена от 1.7 милиарда $ на 9.9 милиарда $ годишно. Оперативните доходи и облагите нарастват с по-малък ритъм, защото Baidu влага съществено в други предприятия, което до известна степен лимитира рентабилността. Въпреки това, сред 2011 и 2020 година компанията усили облагата си на акция от 2.99 $ до 10.26 $.

Акциите на Baidu обаче поевтиняха от 240 $ на 160 $ през това време. За съпоставяне, към днешна дата те са поевтинели до 80 $, или най-ниското им равнище от доста години насам. Това е депресиращо показване за интервал от 12 години, когато както китайските акции, по този начин и интернет акциите бяха склонни да демонстрират по-големи облаги.

С две думи, Baidu беше извънредно скъпа акция през 2011 година След това книжата се търгуваха при повече от 40 пъти приходите. За разлика от това, Alphabet (тогава наричана Google) се продаваше за по-малко от 7 пъти по-евтино. Гугъл също по този начин сподели голямо нарастване на облагите и приходите през десетилетието. За разлика от Baidu, обаче, тя не стартира с голяма оценка. По този метод GOOGL акциите съумяха да донесат на акционерите облага, променяйки разпоредбите на играта, до момента в който BIDU акциите съвсем не се трансформираха.

Baidu най-сетне се разгорещи и по-късно започнаха репресиите.

Изглежда, че софтуерният скок, обвързван с пандемията, най-сетне задвижва акциите на китайската компания. Книжата й скочиха от 125 $ на 350 $ за няколко месеца през есента на 2021 година. Baidu доближи рекордно високата си цена на акциите и наподобява, че най-сетне още веднъж набраше скорост.

След това започнаха строгите регулаторни ограничения в Китай. Китайското държавно управление преследваше всички типове частни предприятия, за които се твърдеше, че са надхвърлили позициите си на комерсиалния пазар. Правителството одобри регулаторните ограничения против китайските тютюневи компании, компании за електронна търговия, стрийминг медия интервенции и търговски просветителни магазини, както и против необятен набор от други компании. Не е изненадващо, че BIDU акциите паднаха на фона на по-широкия спад в бранша.

Поне до момента Baidu не е била специфичен координатор в държавната регулация. Всъщност, поради скептицизма на Китай към американските софтуерни колоси като Alphabet, Baidu би трябвало да бъде на много прилична основа. Съществува обаче риск, че неподходящо решение може да бъде взето против Baidu когато и да е. Инвеститорите значително дисконтираха акциите с помощта на този риск.

Вердиктът за BIDU акциите

Много вложители към този момент избягваха BIDU акциите за всеки случай, защото те се смятаха за " мъртви пари ". Когато акциите остават непроменени в продължение на десетилетие, хората са склонни да се откажат от тази концепция. Добавете големите регулаторни проблеми за китайските компании, основани в Съединени американски щати, и BIDU акциите просто се оказаха на неверното място в неуместно време.

От финансовите доклади на компанията обаче не става изключително ясно, че нещо в действителност се е объркало в бизнеса на Baidu. Всъщност приходите и облагите ѝ са се нараснали доста през последните години. И пандемията наподобява е основала сериозен попътен вятър за компанията до тази пролет.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР