Акциите на Уолстрийт завършиха седмицата с разцвет, благодарение на продължаващата

...
Акциите на Уолстрийт завършиха седмицата с разцвет, благодарение на продължаващата
Коментари Харесай

Борсовата седмица в САЩ приключва с рекорди, Nvidia надхвърля 2 трлн. долара

Акциите на Уолстрийт приключиха седмицата с подем, с помощта на продължаващата динамичност, обвързвана с изкуствения разсъдък, изключително при Nvidia, която за първи път приключи с оценка над 2 трилиона $.


Както S&P 500, по този начин и Nasdaq приключиха на нови исторически върхове след върховете в Токио и Франкфурт, съобщи Агенция Франс Прес.

" През тази седмица рискът, обвързван с настройките, докара до рекордни стойности на няколко международни борсови показателя, като първият ден на март не беше изключение ", сподели Аксел Рудолф, старши пазарен анализатор в платформата за онлайн търговия IG.

Дейвид Морисън, старши пазарен анализатор в Trade Nation, съобщи, че " пазарните настройки остават оптимистични и наподобява, че има малко предпочитание за прибиране на облаги ".

От края на предходната година фондовите пазари потеглиха нагоре, в началото заради очакванията, че централните банки скоро ще могат да стартират да намаляват високите си лихвени проценти, защото инфлацията стартира да се приближава до естествените равнища.

Макар че по-високите от предстоящото данни за инфлацията от последните месеци изместиха упованията за първото намаляване на лихвените проценти доникъде на годината, вместо това пазарите бяха задвижени от звездните резултати на компаниите за изкуствен интелект през последните седмици.

Може би никоя компания не се е възползвала толкоз доста, колкото Nvidia, ръководена от Дженсън Хуанг, който създаде технология, изцяло подобаваща за създаване на огромни езикови модели (LLM), които са в основата на генеративните интерфейси на ИИ като ChatGPT.

Nvidia скочи с 4% на 1 март и завърши деня с оценка над 2 трилиона $, присъединявайки се към първокласен клуб, в който влизат единствено Apple, Microsoft и Saudi Aramco.

Dell Technologies се трансформира в последния огромен бенефициент на треската за изкуствен интелект, като набъбна с повече от 31% след доклад за приходите, в който се акцентира разрастващият се бизнес с изкуствен интелект.

Високотехнологичният Nasdaq оглави главните американски показатели, като набъбна с 1,1%.

Сам Стовал от CFRA Research съобщи, че облагите в Ню Йорк са били подкрепени и от по-слабите стопански данни, в това число изследването на Института за ръководство на доставките измежду производителите и данните за потребителското доверие, като " демонстрират, че може да има повече аргументи " Фед да понижи лихвените проценти през май.

В Европа DAX във Франкфурт сложи нов връх, а CAC в Париж също се приближи до рекордния си връх, като по-малко от предстоящото намаляване на инфлацията в еврозоната не съумя да утежни настроенията.

Междувременно в Азия японският показател Nikkei съвсем доближи 40 000 пункта за първи път.

Азиатските пазари най-вече се покачиха, като по-добрите от предстоящите данни за Китай подкрепиха настроенията.

" Растежът на фабриките в Китай, който надвиши прогнозите, макар че производството се сви за пети следващ месец, не утежни настроението на вложителите, като борсовите показатели в страната продължиха възобновяване си ", означи Рудолф от IG. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР