Акциите на технологичния гигант Nvidia се повишиха с колосалните 180

...
Акциите на технологичния гигант Nvidia се повишиха с колосалните 180
Коментари Харесай

Вложени 10 000 лева в тази компания преди 10 години щяха да ви направят милионери

Акциите на софтуерния колос Nvidia се покачиха с колосалните 180 % през 2023 година до момента,  се на $411,17 в сряда. За съпоставяне преди тъкмо 10 години акциите на софтуерния колос костваха $3.51.

Чиповете на Nvidia се употребяват за задвижване на водещата в света AI технология, в това число ChatGPT на OpenAI и чатбота Bard на Alphabet, и могат да се употребяват за планиране на всичко - от хиперзвукови ракети до нуклеарни оръжия. 

Компанията за чипове означи незабравим напредък и впечатляващото показване изпревари останалите членове на показателя S&P 500.

За първото си тримесечие на фискалната 2024 година (приключило на 30 април) Nvidia генерира доходи от $7,2 милиарда, което е спад от 13% на годишна база. Това докара до поправена облага на акция (EPS) от $1,09, която се намали с 20%.

Въпреки че това може да не наподобява като мотив за празнуване, числата надминаха даже най-бичите прогнози на Уолстрийт. Консенсусните оценки на анализаторите призоваваха за доходи от $6,5 милиарда и EPS от $0,92, тъй че Nvidia несъмнено надмина тези упования.
 Nvidia строи AI суперкомпютър за Израел
Nvidia строи AI суперкомпютър за Израел

Israel-1 ще е един от най-мощните в света

Скокът в цената на акциите на Nvidia може да се отдаде на възходящия интерес към изкуствения разсъдък. Последните достижения в генеративния AI, който разрешава човешки диалози, подхраниха този интерес. В резултат на това цената на акциите на Nvidia се утрои за по-малко от осем месеца.

Производителят на чипове Nvidia печели поръчки за съоръжение на великански фабрики за компютри и сполучливо потвърждава, че графичните чипове могат да се оправят с натоварванията на изкуствения разсъдък по-добре от по-стандартните процесори.

На 29 май Nvidia подписа нови AI съюзи с компании, в това число WPP и Softbank, откакто преди този момент безусловно удиви вложители и анализатори с доста мощните си финансови прогнози.

Допълнителен възторг беше генериран от поредност от известия, направени от производителя на чипове на конференцията COMPUTEX в Тайпе, в това число за нов суперкомпютър, който се чака да даде опция за идната вълна от генеративни AI приложения.
 Nvidia e първата компания за произвеждане на чипове, оценена на $1,02 трилиона
Първата компания за произвеждане на чипове, оценена на над $1 трилион

Тя се подреди до софтуерни колоси като Apple, Alphabet, Microsoft и Amazon

В тирада пред Националния тайвански университет съоснователят, президент и основен изпълнителен диркетор на Nvidia - Дженсън Хуанг, показа философията, която е довела компанията му до този миг:

" Тичайте, а не ходете ", съобщи мениджърът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР