Акциите на NVIDIA и няколко други производители на чипове с

...
Акциите на NVIDIA и няколко други производители на чипове с
Коментари Харесай

Новите санкции на САЩ към Китай понижиха цените на акциите на NVIDIA и други производители на чипове

Акциите на NVIDIA и няколко други производители на чипове с изкуствен интелект паднаха през вчерашния ден поради новите ограничавания за експорт от Съединени американски щати към Китай. Те не разрешават продажбата в Китай и няколко други страни на ИИ-ускорители H800 и A800 на NVIDIA, които са създадени особено, с цел да заобиколят предходната възбрана за експорт на чипове за изкуствен интелект. Въпреки, че NVIDIA не чака неотложен спад на приходите, компанията чака продажбите да намалеят, а финансовите резултати да се влошат в дълготраен проект.

Спомнете си, че преди година американските разпореждания за надзор на износа формулираха условия за продуктивността на компютърните ускорители, доставяни в Китай във връзка с скоростта на трансфер на данни и NVIDIA бързо стартира да доставя в Китай специфични версии на ускорителите, наречени A800 вместо неразрешения A100, към които по-късно се причислиха ускорителите H800, производни на H100. Според Ройтерс, новата версия на наредбите за експортен надзор ще забрани доставките на ускорители с равнища на продуктивност H800 за Китай.

Акциите на производителите на чипове набъбнаха предходната година заради мощното търсене на артикули и услуги с изкуствен интелект и изключително на NVIDIA, която даже подмина границата от 1 трилион $, като към този миг пазарната ѝ оценка е 1,09 трилиона $.

Новите ограничавания върху износа на ИИ-чипове за Китай обаче са доста по-строги от тези, наложени от администрацията на Байдън през предходната година. Всичко това се отрази на цените на акциите. Акциите на NVIDIA спаднаха с към 6%, а тези на Broadcom – с към 3,5%. Акциите на Marvell и Intel спаднаха надлежно с 3,3% и 3,5%.

„ Актуализациите на глобите са особено създадени за надзор на достъпа до изчислителни мощи, което доста ще забави развиването на моделите с изкуствен интелект от последващо потомство в Китай, които биха могли да бъдат употребявани по способи, застрашаващи Съединени американски щати и нашите съдружници, изключително тъй като биха могли да бъдат употребявани за военни цели. “

заяви министърът на търговията на Съединени американски щати Джина Раймондо в конферентен диалог с кореспонденти

Ще бъде засилен и контролът върху доставките на съоръжение за произвеждане на чипове за Китай. В Холандия се намира седалището на водещия международен производител на литографски скенери, които са нужни при производството на чипове – компанията ASML. Нидерландските управляващи не разрешиха доставката на модерни скенери, предопределени за работа с EUV литография за Китай през 2019 година. Досега се смяташе, че в този момент възбраната ще обхване и редица по-малко усъвършенствани DUV скенери. От компанията обявиха, че новите наказания ще се отразят отрицателно на продажбите в средносрочен и дълготраен проект. Новите правила „ евентуално ще обиден районните продажби на нейното съоръжение в средносрочен и дълготраен проект “. Въпреки това ASML чака, че те ще се ползват за стеснен брой китайски заводи за произвеждане на модерни полупроводници.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР