Акциите на Hawaiian Electric паднаха с 40% след съдебно дело, в което се твърди, че не е успяло да спре захранването преди горските пожари в Мауи

...
Акциите на Hawaiian Electric се сринаха до 13-годишно дъно в
Коментари Харесай

Акциите на Hawaiian Electric се сринаха до 13-годишно дъно в понеделник сутринта, падайки с почти 40% след колективен иск, заведен през уикенда, в който се твърди, че опустошителните горски пожари в Мауи са причинени от захранваните електропроводи на компанията, които са били съборени от силни ветрове.

Компанията казва, че осигурява електричество на 95% от жителите на щата.

В иска се твърди, че Hawaiian Electric Industries „избраха да не изключват електропроводите си по време на условията за силен вятър и предупреждение за червен флаг за Мауи, преди да започне пожарът в Лахайна“, въпреки че са знаели рисковете от предизвикване на пожар при тези условия.

Компанията и дъщерните дружества „също са избрали да не изключват електропроводите си, след като са знаели, че някои стълбове и линии са паднали и са били в контакт с растителността или земята“, се твърди в иска.

Все още не е установено какво е предизвикало горския пожар.

Вицепрезидентът на Hawaiian Electric Джим Кели каза пред CNN в неделя по имейл, че „както винаги е била нашата политика, ние не коментираме висящи съдебни спорове“.

„Непосредственият ни фокус е върху подкрепата на усилията за реагиране при извънредни ситуации на Мауи и възстановяване на захранването за нашите клиенти и общности възможно най-бързо. На този ранен етап причината за пожара не е установена и ние ще работим с щата и окръга, докато извършват своя преглед“, каза той.

Кели каза също пред New York Times, че предпазните спирания трябва да бъдат организирани с първите реагиращи лица. „Електричеството захранва помпите, които осигуряват водата, необходима за гасене на пожари“, каза той.

Акциите на Hawaiian Electric паднаха с около 47%, откакто горският пожар избухна на 8 август, убивайки най-малко 93 души, което го прави най-смъртоносният пожар в САЩ от повече от век и петият най-смъртоносен пожар в историята на нацията. Предварителните данни на изследователската компания CoreLogic определят щетите на жилищни имоти на 1,3 милиарда долара, но губернаторът на Хаваите Джош Грийн оценява загубите „доближаващи 6 милиарда долара“.

Главната прокуратура на Хавайските острови започна официален преглед на реакцията на щата при извънредни ситуации и решенията, довели до смъртоносните пожари, които обхванаха острова миналата седмица. Някои служители и жители започнаха да сочат с пръст компанията за комунални услуги за това, че не е приложила критични мерки за безопасност.

В навечерието на пожарите миналата седмица Националната метеорологична служба в Хонолулу предупреди най-малко четири пъти в поредица от туитове, че сухите условия и силните ветрове представляват сериозна заплаха от пожари в някои райони на Хавай. Според Western Fire Chiefs Association електрическите системи са една от най-честите причини за горски пожари.

Въпреки това Hawaiian Electric (HE) не наложи спиране на електрозахранването за обществена безопасност, временна пауза на обслужване в определени зони поради повишен риск от пожар. Тези спирания обикновено се инициират от компании за комунални услуги въз основа на метеорологичните условия.

Компаниите за комунални услуги в Калифорния са използвали тази мярка за готовност за борба с горски пожари от години и в случаите, когато не са успели да изпълнят тези спирания, те трябва да платят милиарди долари щети.

През 2019 г. Pacific Gas and Electric (PG&E) се съгласи на няколко споразумения, след като разследване на щатското правителство установи, че нейното електрическо оборудване е причинило Camp Fire през 2018 г., който уби 85 души. Те включват застрахователно споразумение за 11 милиарда долара, както и 1 милиард долара, изплатени на засегнатите местни власти.

– Анди Роуз от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР