Акциите на Evergrande се сриват отново, тъй като страховете от колапс нарастват

...
Акциите на Evergrande Group се сринаха отново в сряда, тъй
Коментари Харесай

Акциите на Evergrande Group се сринаха отново в сряда, тъй като страховете нараснаха за потенциална ликвидация на компанията, детето на имотната криза в Китай.

Акциите на изпадналия в затруднение разработчик затвориха с 19% до 32 хонконгски цента (4 щатски цента), поставяйки пазарната му капитализация на едва 4,2 милиарда хонконгски долара (539 милиона долара). Спадът доведе загубите от тази седмица до 42%. Компанията е загубила 99,9% от стойността си след пика си през октомври 2017 г.

Неволите на Evergrande се задълбочиха тази седмица, след като предупреди, че планът му за преструктуриране на офшорния дълг може да има проблеми поради регулаторно разследване на основното му дъщерно дружество в континентален Китай. Предупреждението дойде само седмица след като се появиха новини, че китайската полиция е започнала първото си криминално разследване срещу Evergrande, откакто е просрочила дълга си преди близо две години.

Инвеститорите въздъхнаха с облекчение миналия месец, когато Evergrande отчете значително намаляване на загубите си за първата половина на годината. Това се дължи на увеличението на приходите поради "краткия бум" на пазара на имоти в Китай по-рано тази година, каза тогава компанията.

Но новините оттогава са безмилостно негативни и се съобщава, че нарастващ брой инвеститори се стремят да закрият компанията, ако тя не успее скоро да излезе с нов план за оцеляване.

Инвеститорите са на ръба поради „нарастващите рискове от потенциална ликвидация на Evergrande“, каза Джун Ронг Йеап, пазарен анализатор в IG Group.

Накуцване на икономиката

По-рано втората по големина компания за недвижими имоти в Китай, фалитът на Evergrande през 2021 г. предизвика криза в сектора на имотите, която продължава да тежи върху икономиката като цяло.

Evergrande се опитва да приложи контролирано от правителството преструктуриране на дълговете си, които възлизаха на 328 милиарда долара в края на юни. Той разкри план за няколко милиарда долара за постигане на мир с международните си кредитори и наскоро подаде молба за защита от фалит в Съединените щати като част от процеса.

Ако преструктурирането се провали и Evergrande не успее да постигне нова сделка с кредиторите си, може да се изправи пред ликвидация, при която активите му се продават и спира всички операции.

Evergrande беше принуден да отмени срещите с кредиторите, насрочени за тази седмица, отчасти защото последните продажби бяха по-слаби от очакваното.

Фредерик Нойман, главен икономист за Азия на HSBC, каза пред CNN, че голямата загриженост за инвеститорите е дали скорошните мерки на Пекин за стимулиране на търсенето на жилища получават сила и доколко те ще повлияят растеж.

„Засега резултатите са смесени и може да са необходими по-нататъшни промени в политиките на китайския жилищен пазар, включително по-ниски лихви по ипотечните кредити, за да се стабилизират продажбите и сектора като цяло“, каза той.

„Секторът [на имотите] е толкова голям, че без силно възстановяване, което засега изглежда малко вероятно, общият икономически растеж вероятно ще бъде значително по-нисък, отколкото през последните десетилетия.“

— Марк Стюарт допринесе за докладване.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР