Акциите на Cineworld, която притежава в България 6 мултиплекса Синема

...
Акциите на Cineworld, която притежава в България 6 мултиплекса Синема
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Собственикът на 6 кина в България фалира

Акциите на Cineworld, която има в България 6 мултиплекса " Синема сити " (Cinema City) в пет от огромните градове на страната, паднаха в Лондон с близо 60% в петък заради растящи опасения, че скоро компанията ще подаде молба за отбрана от кредиторите си.

" Уолстрийт джърнъл " заяви през вчерашния ден, че Cineworld Group PLC ще направи тази крачка към оповестяване на неплатежоспособност в идващите няколко седмици.

Официалната реакция на компанията е, че " самодейно оценяваме стратегическите разновидности, с цел да подсигуряваме, че балансовите ни данни са задоволително мощни и гъвкави, с цел да се приспособяваме към пазарните условия ", цитира „ Дневник “.

Според изданието са наети юристи от Kirkland & Ellis и консултанти от AlixPartners за процедурите по подаване на съобщение по отбрана от кредиторите в Съединени американски щати и по неплатежоспособност във Англия.

Това е втората по величина верига кино театри в света с повече от 9 хиляди зали, от които над 6800 са в Съединени американски щати. За нея в 10 страни в към 750 обекта работят съвсем 28 хиляди души.

Причината е насъбраният дълг от 5 милиарда $, който е все по-трудно да обслужва поради слабите доходи от кината.

От една страна, феновете още не са се завърнали на равнищата, на които бяха преди пандемията. От друга, мнозина привикнаха със стрийминг платформите, към които мнозина минаха по време на блокирането на естествения живот.

От друга страна няма го нормалният брой нови заглавия - изключително през летния сезон - които притеглят фенове пред огромния екран. Чуват се и гласове, че цените на билетите наподобява към този момент са ниски и би трябвало да се покачат.

Но по-рано тази седмица от компанията обявиха: " Въпреки последователното възобновяване на търсенето след повторното отваряне през април 2021 година, последните равнища на осещаемост са под упованията.

Те се дължат на стеснен лист с филми, който се чака да продължи до ноември 2022 година и ще повлияе негативно върху търговията и ликвидната позиция на групата в близко бъдеще. "

Възлагаха се очаквания на заглавия като последния филм за Джеймс Бонд, новите " Топ гън " и " Джурасик свят " ще са задоволително представление, с цел да потекат нужните доходи за погасяване на отговорностите, насъбрани главно през 2020 година

Общите доходи от бокс офис (те образуват 53% от всички приходи) тази година са към момента с една трета (32%) по-ниски в съпоставяне със същия интервал на 2019 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР