Акциите бележат невиждан от три месеца спад след информацията за

...
Акциите бележат невиждан от три месеца спад след информацията за
Коментари Харесай

Нов Covid вариант оцвети пазарите в червено

Акциите бележат невъобразим от три месеца спад след информацията за нов Covid-19 вид, открит в Южна Африка. Засега не е ясно дали той е по-смъртоносен и дали се придвижва по-лесно спрямо предходните разновидности.

Заплахата от нови рестрикции, които ще забавят възобновяване на международната стопанска система, потопи пазарите. Водещите показател в Хонконг падна с 2,2 %, а японският Nikkei 225 затвори с 2,5 % по-ниско.

STOXX Europe 600, който следи акции на Стария континент, пада с три % към 11:00 часа българско време, запътвайки се към най-лошия ден от година. ETF, които наблюдават Nasdaq 100 и S&P 500 на европейските пазари, изтриха 1,80 % и 2,47 % надлежно.

Криптовалутите също не бяха пощадени. Bitcoin и Ethereum изтриха по 3,5 %.

" Covid-19 още веднъж е на дневен ред ", разяснява пред FN Такео Камай, шеф в CLSA в Токио. По думите му, поради Деня на благодарността в Съединени американски щати ликдивността е по-ниска, което ускорява волатилността.

Какво се знае за новия вид?

На 25 ноември държавното управление на Южна Африка заяви, че обмисля нови здравни ограничения в опит да ограничи разпространяването на нов вид - B.1.1.529. Учените показват, че високият брой на разновидности на ковид го вършат по-лесно портативен и му разрешават да избегне имунния отговор при хората, които са имунизирани или са прекарали заболяването.

Вариантът е засечен в южноафриканец, който е пътувал за Хонконг.

Към момента в Южна Африка са засечени съвсем 100 зазарени, а новият вид е доминантен — 90% от новите 1 100 случая са с него, съгласно Bloomberg. Той е засечен и в Ботсвана.

Британските управляващи също показаха терзание, че новият вид може да избегне имунизациите и имунния отговор и започнаха да постановат нови ограничения за пътувания. Това направи и Япония.

Учен в UCL Genetics Institute в Лондон споделя, че вирусът е еволюирал по време на хронична зараза на пациент с компроментирана имунна система, евентуално нелекувана от СПИН. В Южна Африка има 8,2 млн. души, инфектирани с HIV.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР