Акцент в изследванията на 26-ата Антарктическа експедиция тази година ще

...
Акцент в изследванията на 26-ата Антарктическа експедиция тази година ще
Коментари Харесай

Президентът Радев връчи българския флаг на антарктическата експедиция

Акцент в проучванията на 26-ата Антарктическа експедиция тази година ще са климатичните промени. В българската полярна база ще бъде построена съвременна научна лаборатория. Досега събраните проби от най-южния континет се носеха до България или бяха изследвани в непознати лаборатории, описа в утринния блок на Българска национална телевизия проф. Христо Пимпирев.

 © Българска телеграфна агенция
Държавният глава връчи националния байрак на участниците в 26-та българска Антарктическа експедиция.
Румен Радев, президент на Р България: Тази експедиция е продължение на богатите обичаи, които има България в проучването на Белия контингент.
Той акцентира, че българските учени, подкрепени от българската страна осъзнаха още преди десетилетия голямата значимост на този континент.
Румен Радев, президент на Р България: И тяхната справедливост се удостоверява с особена мощ през днешния ден, тъй като Антарктика е все по-важна от позиция на научни проучвания за откриване на тайните и на огромния капацитет на Белия континент.
Президентът означи значимостта на проучванията, които се вършат там. Той поздрави нашите полярници за тяхната сполучлива интернационална активност.
 Президентът връчва националния байрак на Антарктическата ни експедиция Президентът връчва националния байрак на Антарктическата ни експедиция
Държавният глава Румен Радев ще връчи националния байрак на участниците в 26-та Антарктическа експедиция. Церемонията ще се състои в 11.30 часа, в Герб...

На церемонията проф. Пимпирев предложения президента Радев да посети българската полярна експедиция, тъй като последния държавен глава, посетил полярниците, е Георги Първанов.

В студиото на „ Денят стартира “ проф. Пимпирев съобщи, че за него и българските учени е горделивост да одобряват националния байрак от президента, тъй като експедицията е национална.
проф. Христо Пимпирев: От 93-а година, откогато Президентът Желев ни връчи националния байрак, получаваме флага, тъй като това е национална експедиция и за нас е чест. Това ни дава самочувствие и отговорност, че го вършим за България. Програмата ни е много амбициозна.

Той добави, че главен акцент върху проучванията ще бъдат климатичните промени, като включват геоложки, биоложки, сеизмологични и геофизични проучвания, както и действия по премерване на морското равнище в българския залив, обвързвано с измененията в климата и интензивното разтапяне на ледниците в региона на Западна Антарктида.

На полярната ни база дружно с българските си сътрудници ще работят 9 задгранични учени - шестима португалци, двама турци и един монголски откривател.
 Проф. Пимпирев: Програмата на експедицията до Антарктида е много амбициозна Проф. Пимпирев: Програмата на експедицията до Антарктида е много амбициозна
В студиото на „ Денят стартира “ ръководителят на българската експедиция до Антарктида проф. Христо Пимпирев съобщи, че програмата на 26-ата експедиция на...
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР