Актрисата Слава Рачева продължава да разказва приказки с Педя човек

...
Актрисата Слава Рачева продължава да разказва приказки с Педя човек
Коментари Харесай

Много от нас отраснаха с тази кукла, която продължава да забавлява децата и днес

Актрисата Слава Рачева продължава да споделя приказки с Педя човек - лакът брада. Много постоянно я канят да гостува  в детски градини или учебни заведения, срещата онлайн с децата продължава да я вълнува. " Децата са чудесни.  Педя човек и през днешния ден съумява да задържи вниманието им, гледат и слушат приказките, които им описвам, с отворени очи и огромно наслаждение. Приемат и песничките, и историите и желаят да споделят, да опишат стихчета, и то напълно онлайн, без някакви мултимедии, споделя пред “Телеграф "   актрисата. Когато я канят да се среща онлайн с дребната си аудитория, постоянно желаят куклата да бъде с нея. Двете са се трансформирали в неразлъчен сътрудник към този момент повече от 62 години. 

Педя човек е роден на 21 април, единствено два дни преди актрисата. Куклата е основана от художничката Милка Начева, през годините няколко пъти е променяна. “Имаше миг, в който стана по-голяма, а след много години пристигна хрумването да създадат нова, по- съвременна. Играхме и с нея, само че всички търсеха първия вид Педя човек -  лакът брада, който постоянно е бил одобряван от децата добре “, споделя актрисата. Оригиналната кукла живее в дома на Слава Рачева. Съхранява се грижовно. Не седи на видно място, а е прибрана в един долап. Разбира се, постоянно я вади, когато има покана за среща онлайн с децата. 

Златната къщурка

Трудно е да избере една обичана всред хилядите разказани от нея приказки. Най- хубавото в тях е, че положителното побеждава. " Педя човек обаче има няколко знакови приказки, които се наместват добре във всяко време, за всеки мотив и за другите слушатели. Едната приказка е " Златната къщурка “, а другата е " Шареното дребосъче “. Златната къщурка е нарицателно за нашето детство, знак на насъбраните мемоари. Мястото, където всички ние се връщаме, когато пораснем.

Аз постоянно поисквам на хората да съумеят да основат своята златна къщурка. Слагам една пауза за тези, които не са имали такова детство, да съумеят да основат такова за техните деца, а за по-младите хора допълням - имайте хубави прекарвания и трупайте хубави мемоари в златната си къщурка. Приказката за Шареното дребосъче също е доста знакова за времето, в което живеем, изключително през днешния ден. Едно цветно дребосъче се появило в сивия свят и почнало да раздава от своите цветове. Зеленото на тревата, аленото на розата, лилавото на виолетката, синьото на небето, на слънцето златно, раздавало и останало единствено с един цвят, най-после отишло при него едно  момиченце и за него било останало единствено розово, по този начин момиченцето станало цялото розово и почнало да се хвали.

Приказката приключва с думите на Педя човек: 

" Ако в миналото светът стане още веднъж сив, то ще се появи едно шарено дребосъче, което ще раздава от своите цветове, с цел да могат очите на децата да бъдат радостни и щастливи, ние всички сме в търсене на шареното дребосъче “, показа Слава Рачева с усмивка. 

Педя човек се появява в живота на актрисата внезапно, когато към този момент работела в Куления спектакъл. " Дойде един човек в театъра  и сподели, че му би трябвало дребен мъж, отговорих, че играя всички функции на мъже. След това ме поканиха в малкия екран “, спомня си Рачева. Там й описват, че по модел на немската телевизия ще се прави детска стратегия " Лека нощ, деца “. Там обаче куклата се казвала Пясъчното дребосъче и разказвала приказки. Телевизията поръчва кукла и я кръщава Педя човек - лакът брада. " Според проф. Шишманов, нашия фолклорист, по този начин са наричали метлата зад вратата - Педя човек- лакът брада “, споделя Слава Рачева. 

От всички функции, които е изиграла, Педя човек се трансформира в облика, с който всички я помнят и разпознават и през днешния ден.  Спомня си, че първоначално имало телевизия единствено три дни в седмицата -  понеделник, сряда и петък. " Чичко Филипов водеше новините, а аз седях свита под масата до неговите крайници,  с цел да пристигна времето на Педя човек да се появи и опише приказка. В края на новините той вадеше бял конец, скъсвайки го, аз се показвах и споделях: " Добър вечер, благи деца, добър вечер, чичко Филипов “, и по този начин се роди това название, а аз станах негова кръстница “, с усмивка си спомня Слава Рачева. И прибавя: " Навремето не инцидентно “Лека нощ "   беше тъкмо в 8 без10.  Много скъпо за малкия екран време и   винаги и е имало интерес да го вземат. То беше знак, че малкия екран за тях стопира. В фамилията се знаеше, че след приказката децата заспиват “, изяснява актрисата. 

“Рожденият ден не  е време за равносметка. Човек има толкоз доста дни, в които можеш да седнеш и да намерения, че не е нужно да чакаш “, счита актрисата. Тази година отбелязала юбилея си с доста поздравления, а вниманието на хората продължава да я радва и прави същинска щастлива. " Питали са ме през годините за славата. Славата е ясна, името ми е Слава, няма по какъв начин да не съм на ти с нея, само че по-важно е вниманието, което съм получавала. Аз съм капризна в това отношение “, споделя Слава Рачева.

Рождените дни постоянно са хубави. " Всички се вълнуват на този ден, а рожденикът най-вече. Получих доста поздравления. Отговорих им, признателна съм, че и тази година бях удостоена с вниманието на толкоз доста хора, това е същинско благополучие за мен. "   Слава Рачева е родена през април и има огромната привилегия да чества в месеца на Великден. Спомените й от детството с този празник са свързани с мириса на козунаци, боядисване на яйца и някой различен откраднат бадем отдолу под кърпата, която покрива великденския самун.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР