Актрисата Анна Танчева се завръща от Франция под тепетата след

...
Актрисата Анна Танчева се завръща от Франция под тепетата след
Коментари Харесай

Калиопа от Пловдив пренесе България до Айфеловата кула СНИМК...

Актрисата Анна Танчева се завръща от Франция под тепетата след 30 години с микс от лирика и спектакъл, музика и архитектура, статуя и живопис

В Париж основава лична театрална компания „ Дъга от славянско изкуство “ (Art en ciel slave) за детски и юношески представления

Тя е театралната актриса от Пловдив, която твори в Париж. Под тепетата обичала да рецитира Ламартин, само че една покана на „ Алианс Франсез “ я води задълго във френската столица. Там през 2002 година основава първото българско учебно заведение, напълно покрай Айфеловата кула. В него родолюбивите българи изпращат всяка неделя децата си да учат български език и култура*, история и фолклор.

Животът за Анна Танчева е лабиринт от спектакъл, музика и изкуство. „ Всъщност всичко, което съм правила във Франция е било мост сред двете страни и по този начин 30 години, сякаш в никакъв случай не съм напускала България “, споделя дамата.

Девет балади из Пловдив, или Завръщането на Калиопа " е мотото, под което мина самобитният й театър под тепетата. С него актрисата Анна Танчева омагьоса пловдивчани с микс от лирика, спектакъл и музика.

„ След 30 години пандемията ме върна в родния Пловдив, за какъв брой време - към момента не мога да кажа. Моментът съответства с персоналния ми празник - моята 50-годишнина, тъй че това завръщане е алегорично в моя живот - желаех да се върна към корените ми, фамилията, приятелите, нещата, които обичам. За всички тях изпълних тази балада (на френски думата значи „ разходка “) и това бяха едни поетични разходки из моя обичан град. Избрах Калиопа - музата на поезията, и девет местоположения в Стария град, тъй като 9 на брой са били старогръцките Музи. А всяка от тях с разнообразни тематики и музиканти, които ми акомпанираха “, споделя Анна Танчева.

Проектът й обгръща другите лица на изкуството: музика, лирика, живопис, статуя, графика, спектакъл, танц и архитектура. А Анна Танчева в ролята на Калиопа пътешества в своето изкуство, следвана от актьори, музиканти, художници, поети и танцьори. Някои от тях пропътуваха хиляди километри, с цел да са до нея.

Димитър Попов идва от Финландия, особено за събитието. Антония Дуенде долетя от Германия, а Изабела Ерделска - от Франция.

Магичният театър стартира от храма „ Св. Димитър Солунски”, откъдето идват корените на дамата. Всяко от вечерните събития се случи в разнообразни местоположения от Стария град: в изложба „ Анастас”, семейство Малецови отвориха за Анна Арт изложба - Музей „ Филипополис”, а семейство Джуркови - едноименната им изложба. В плана й спомага и Александър Мардеросов от Satori Magic Cafe, където е барелефът на проф. Крикор Азарян, както и Петър Денчев от хотел „ Gallery 37”. ОИ Старинен Пловдив даде две от най-красивите си къщи за задачата, както и две открити пространства, наситени с история и символика. Не бяха забравени и децата, за които Анна Танчева сервира вълнуващо детско матине на двора на къща музей “Хр. Г. Данов “ със съдействието на шефа на Историческия музей в града.

Ученичката на Азарян учи история на театъра в Сорбоната

Пловдивчанката отпътува за Франция тъкмо преди 30 години по покана на тогавашния общоприет шеф на „ Алианс Франсез “ - Париж, Роже Гуз. „ Чул ме в Пловдив да декламирам стихове на френски в къщата на Ламартин и по този начин получих стипендия за едногодишно образование. Отидох за 10 месеца във френската столица и останах в нея 30 години. С горест се разделих с Пловдив и с прелестното ми семейство - моите родители и по-малкия ми брат - обичах ги и не желаех да ги напущам “, споделя дамата.

Ала Париж сбъдва фантазията й да учи и се занимава с спектакъл. Първите уроци, които я приготвят за сцената, обаче получава от Величка Георгиева и огромния Крикор Азарян. След това учи „ История на театъра “ в Сорбоната и кандидатства във френския ВИТИЗ - Театралната консерватория в Париж, където учи в класа на Стюард Сайд. След това се ражда синът й Стефан.

„ Покрай грижите ми за Стефан разбрах, че в Париж няма българско учебно заведение. Реших да основа малко неделно учебно заведение за българчета, родени там. Негов патрон стана „ Малкият принц “. По-късно то се разрасна, през днешния ден се споделя „ Васил Левски “, а тогавашната посланичка Ирина Бокова ни предложения да изоставим залата, която наемахме с родителите и да влезем в посолството - даде ни помещение, което превърнахме в класни стаи “, спомня си Анна.

Прави изложения на български художници край Сена

И даже надалеч от родината провежда десетки изложения на български художници, подкрепя локалната черква и за всеки 24 май събират българите на поляни отвън Париж. Тя дава рамо на локалния Български културен институт и подкрепя активността му с поетични рецитали, министър председатели на книги и доста концерти през годините. Не не помни и театъра - излиза на френска сцена с моноспектакъл по Жан* Кокто, което е огромно предизвикателство за актрисата. Превежда на Иван Добчев и Маргарита Младенова в Париж и Нанси, както и играе в „ Кървава женитба “ по Лорка, режисура на двамата режисьори от Сфумато в град Бурж. Работи и с други наши надарени актриси в Париж: И. Делева, М. Несторова, Л. Зазрева, Е. Кулинска, Е. Калчева...

През 2000 година Анна открива лична театрална компания, назовава я „ Дъга от славянско изкуство “ (Art en ciel slave). С тази компания показват най-вече детски и юношески представления. „ Няма да не помни един театър в моята френска кариера - премиерата му бе в провинцията, и тогава получих депеша. Отворих я тъкмо преди представлението и се разплаках. Моят татко Крум Танчев беше написал: „ Цветя и рози, Аплодисменти! Ние сме на първия ред “.

Съпругът й Филип Маньол - треньор по френски бокс савате



За юбилея на Анна на 16 август брачният партньор й Филип Маньол й приготвя изненада - прелестна торта, украсена е със фотография от спектакъла на Анна под тепетата и пожеланието за сладостен живот.

„ Френското ми семейство е обвързвано с френския бокс савате. Синът ми го тренира от години, а неговият треньор във Франция стана мой втори брачен партньор. Свързва ни огромната обич, венчахме се преди 4 години, имаме даже църковен брак в „ Св. св. Константин и Елена “ в Пловдив ", декларира тя.

Под тепетата брачният партньор й се усеща като във Филипополис и постоянно се майтапи, че тук самият той е Филип Македонски. Иска му се Пловдив да върне предходния си искра и тъй като е разпален по антиките, с Анна постоянно пътуват до Гърция и Турция.

Синът й носи името на майка й Стефка. *Сам, на 20 години, той избира да живее в Пловдив, а не в Париж, където е роден в центъра на града ", споделя актрисата.

Днес в мансардата на фамилния дом Стефан майстори дизайнерски облекла под знака на своя запазена марка.

Брат й Георги Танчев също е почитател на савате и даже го промотира у нас, създавайки федерация.

„ Десет години се бори, с цел да получи лиценз и реализира фантазията си едвам преди година “, добавя Анна. Днес обаче Георги менажира и галерията на семейство Танчеви - „ Виа Артис - Крум Танчев “. Създава я преди 23 години татко й Крум, който е инженер-озеленител по обучение. „ С нея изкуството влезе в кварталчето зад Военна болница, където е фамилната ни къща. Когато съборихме остарялата й сграда, ние планирахме новата къща по този начин, че в нея да има място за тази изложба “, споделя актрисата.

В двора още на остарялата бащина къща засадили първата магнолия в Пловдив. Днес пловдивчани не подминават зелената къща на ул. „ Славянска “19, където татко й основал и една от първите компании в града за дизайн и рекламни надписи " 1+1 ".*

Цвятко Сиромашки: Пожелавам й да развие и музикалната си заложба



Анна Танчева има божествената опция да бъде обвързвана с духовността - цялото й семейство е такова. Баща й Крум Танчев е от хората, които сътвориха един храм на духовността посредством галерията си “Виа Артис - Крум Танчев “ и посредством художествения дизайн, с който се занимаваше. А по отношение на Ани - задоволително е да видиш очите й и виждаш в тях и музиката, и лъчите, и поезията, и духовността. Наблюдавах я на някои от спектаклите, които тя направи за пловдивчани - първо очите й, които споделят всичко, облеклото, отношението, позитивизма, който основава. С бялата си рокля с шлейфа тя подсещаше на същинска муза, влезнала в нашия свят! При диалозите ни разбрах, че много години е живяла във Франция, само че усетих любовта й към Пловдив.

Хареса ми моноспектакълът й - в девет разнообразни, само че особено подбрани от нея места. Анна даде всичко от себе си на сцената! За всички пловдивчани! Затова желая да й пожелая с изключение на да рецитира, да развие гения си да пее, тъй като тя има и музикална заложба. Иска ми се още нещо - с тази прелестна бяла рокля следващата година да я видя измежду водещите на 6 септември - празника на Пловдив. Все по този начин лъчезарна, магнетична и можеща! И да прибавя - дано е жива и здрава “!

Да се завърнеш в бащината къща с девет балади

„ Деветте балади на Анна Танчева, отдадени на Пловдив, са към този момент история, само че от тези, които прегръщат по този начин, че се сгушваш в тях и не искаш да се отскубнеш”, споделя за нея поетесата Спаска Попова.

“Превърнала се в звезда за многочислените си почитатели, Калиопа се завърна
триумфално в Пловдив, заявявайки му огромната си обич и принадлежност. Огромната й сила засия в душите на всички, които подцениха тежките горещини и с екстаз я последваха из вълшебните къщи на Старинния комплекс.

Да се завърнеш в родния град, само че не като елементарен екскурзиант, а като обичан създател, е чест и привилегия. След 30-годишен престой в Париж, Анна Танчева прегърна обичания си Пловдив и като хубав лебед му подари своите девет прелестни балади, една от друга по-емоционални и съдържателни”, споделя поетесата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР