Актовете на прокуратурата при завършване на производства да се публикуват

...
Актовете на прокуратурата при завършване на производства да се публикуват
Коментари Харесай

Вътрешният министър поиска публичност на актовете на прокуратурата и призна за умишлено бавене на дела

Актовете на прокуратурата при довеждане докрай на производства да се разгласяват след изтриване на персонални данни, с цел да бъдат публично налични. Това изиска вътрешният министър Иван Демерджиев по време на чуване в Народното събрание по отношение на изнесената от основния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов информация за осъществени закононарушения, в това число за целеустремено и противоправно закъснение на наказателни производства. Това ще дисциплинира прокурорите, когато завършват наказателно произвеждане, изключително такива, които са с огромен публичен интерес, изясни министърът.

Той изиска и промени в Наказателно-процесуален кодекс, с цел да не се разрешава толкоз постоянно следствието да изземва делата. Особено тези на ГДБОП и Групово дело " Национална полиция " (ГДНП), тъй като сега, в който едно дело става рисково, то се изземва, изясни вътрешният министър. Демерджиев съобщи още пред депутатите, че има много прекратени или забавени  производства по публично значими проблеми.

" Още когато встъпих в служба на 2 август предходната година, имаше голям брой такива производства, след няколко диалога с управлението на прокуратурата, някои от тях се задвижиха. Има такива, които се бавят, и други, които са анулирани, а заслужават внимание ", изясни той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР