Активността в севернокорейския ядрен реактор в Йонбьон, свързана с извличането

...
Активността в севернокорейския ядрен реактор в Йонбьон, свързана с извличането
Коментари Харесай

US мозъчен тръст: Дейностите в севернокорейски ядрен реактор се засилват

Активността в севернокорейския нуклеарен реактор в Йонбьон, обвързвана с извличането на повече първични материали за производството на нуклеарни оръжия, се е засилила, се показва в разбор на сателитни фрагменти, изработен от интернет уеб страницата " 38 норт " към мозъчния концерн " Център Стимсън " във Вашингтон, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Анализът на фрагментите демонстрира, че строителната работа по пробен реактор с лека вода е съвсем на изчерпване. Започнали са и строителните действия по обект за обогатяване на уран, споделя още уеб сайтът, като се базира на разбор на сателитните фотоси.

" Взети дружно, тези развития на събитията наподобява че отразяват наскорошните разпореждания на севернокорейския водач Ким Чен-ун да се усили производството на делящи се материали, с цел да разшири нуклеарния си оръжеен боеприпас ", показва уеб сайтът.

Според него петмегаватовият реактор в Йонбьон е действен от юли 2021 година Добивът от него е невисок, само че той въпреки всичко може да обезпечи плутоний за производството на нуклеарни оръжия. Анализът на сателитните фотоси е посочил и неотдавнашно изхвърляне на вода, което може да се дължи на тестване на охладителната система на реактора и което демонстрира, че построяването на реактора е съвсем към довеждане докрай.

Работата към предприятието за обогатяване на уран пък евентуално е предопределена да разшири качествата му за уранова преработка, споделя още уеб сайтът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР