Активността на пазара на жилища в големите градове не само

...
Активността на пазара на жилища в големите градове не само
Коментари Харесай

Имотният пазар премина на по-ниска скорост

Активността на пазара на жилища в огромните градове освен че не спря с въвеждането на изключителното състояние през март 2020 година (с изключение на една пауза от към два месеца), само че от този момент доста се форсира. Като естествено следствие от това през 2022 година цените се покачиха доста, само че това не спря възхода на пазара, защото пък лихвите по ипотечните заеми доближиха исторически най-ниските си равнища. И въпреки всичко през миналата година пазарът стартира да се охлажда, демонстрират данните на статистиката.

Инфлацията, подбудена от нарушените вериги на доставките и поскъпналия превоз след началото на пандемията, бе подхранена от държанието на Русия на енергийните пазари. Нахлуването ѝ в Украйна задълбочи казуса, който обхвана целия свят и докара до двуцифрена инфлация. Повишените доста разноски за покриване на ежедневните потребности в композиция с високите цени на жилищата отхвърлиха тези купувачи, за които не бе витално значимо да купят парцел.

В допълнение банките започнаха макара и страхливо и до този миг да се готвят за отговор на повишаващите се лихви от страна на Европейската централна банка и склонността им да финансират до 90% от цената на жилищата.

Междувременно вложителите в жилищни здания стопираха да продават жилищата " на зелено ", тъй като инфлацията при строителните материали надвиши междинната за страната и им бе мъчно да предвиждат какви цени да желаят. Продължаващото повишаване пък ги насърчи да завършат постройките и тогава да продадат на по-висока цена в сравнение с биха го създали във етапа на изкопа.

Настъпилото изстудяване на пазара към този момент се видя в данните на Имотния указател за броя покупко-продажби през лятото. Очаква се това да е по-отчетливо и от статистиката за последните три месеца на годината, която ще бъде оповестена през януари.

Първите прогнози за 2023 година сочат, че купувачите ще станат по-малко от продавачите, а обмислянето на възможна договорка ще лишава повече време. Първи с намаляване на цените пък ще се сблъскат притежателите на парцели в неатрактивни региони и в остарели здания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР