Активността на главния прокурор още от встъпването му в длъжност

...
Активността на главния прокурор още от встъпването му в длъжност
Коментари Харесай

Ако Гешев беше избран днес, дали щеше да е трън в очите на управляващите?

Активността на основния прокурор още от встъпването му в служба подтиква невиждани политически офанзиви
„ Всяка седмица групирам и ДАНС, и Бойко Рашков и им споделям: Нямаме време. Трябва да действаме по този начин, че да имаме действителни арести. Хората желаят действителни арести “ - думите са на премиера Кирил Петков от началото на февруари и се отнасят до позицията му за битката с престъпността в България.

Парадоксално, само че в същата си обществена изява министър председателят неведнъж загатва името на основния прокурор Иван Гешев с искане на неговата оставка. Главният прокурор, в чийто мандат поредност недосегаеми стопански мастодонти, близки до политическата класа у нас, бяха упрекнати и изправени на съд. Магистратът, който преди този момент ръководеше Специализираната прокуратура, който стана зам.-главен прокурор и по чието време бяха упрекнати фигури като Маринела и Ветко Арабаджиеви, алкохолният и цигарен необут Миню Стайков, милионерското семейство Баневи, някогашният министър на околната среда и водите Нено Димов, съветникът на президента по сигурността и защитата Илия Милушев и секретарят по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, предприемачите Атанас и Пламен Бобокови, както и хазартният необут Васил Божков.

Така излиза, че „ арестите “ и интензивността, за която Петков приказва, в действителност са факт от към този момент близо 3 години и то с помощта на дейностите и непопулярните решения, които взема Иван Гешев и екипът му. Същият човек, на който Петков и избрани кръгове, мълчешком свързани с част от цитираните нагоре обвинени и подсъдими, сега желаят оставката без основателни претекстове за това.

Нека за момент си представим, че главеният прокурор, който е тематика № 1 за премиера и ръководеното от него държавно управление на фона на вълна от рецесии във всички държавни браншове, беше определен не в края на 2019 година, а през днешния ден.

Какви ли щяха да са мненията и оценките на Петков за тези следствия, за доказаната неотдавна от Върховния касационен съд присъда на някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов? Каква ли реакция щеше да има във връзка импортирания обвинителен акт против някогашния настоящ министър Нено Димов, упрекнат още до момента в който заема управителната служба за водната рецесия в Перник?

Как ли щяха да реагират Петков и съдружните му сътрудници от „ демократичната общественост “ на поредицата разкрития на съветски шпиони у нас, включително български високопоставени военни и съветски дипломати? От края на 2019 година до през днешния ден от страната ни са изгонени 10 съветски дипломати, обвинени в осъществяване на нерегламентирана активност в несъгласие с Виенската спогодба за дипломатическите връзки. Междувременно бяха повдигнати обвинявания и на 8 българи по отношение на следствията на обвиняването за шпионство, измежду които високопоставени чиновници на Министерството на защитата, генерали, политически лица.

Отговорът на тези въпроси е доста елементарен - Петков и кабинетът му щяха, в случай че са справедливи, да слагат Иван Гешев на фундамент поради изброените дотук достижения, стига той да беше определен през днешния ден под давлението на новата власт и най-много, „ в случай че беше от нашите “. Единственият грях, който Иван Гешев има като магистрат и началник на прокуратурата е, че беше определен при предходната власт, с която актуалната намерено води война. И въпреки че този избор на основен прокурор, а също и на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд се прави не от политическите елити, а от самостоятелния орган - Висшия правосъден съвет – новата власт атакува съответно Гешев, просто тъй като не го е назначила еднолично тя, както се случи с чистката по управителните постове в Министерство на вътрешните работи, службите и други значими за националната сигурност постове в страната.

Макар че Гешев се оказа може би най-изслушваният и привикван за доклад в Народното събрание основен прокурор, не е пресилено да се каже, че под негово управление прокуратурата потвърди, че е по-близо до хората и потребностите им от политиците и техните партии, които са в ступор от нестихващите рецесии. Така се оказа, че актуалният основен прокурор непредпазливо е изпреварил времето си, а интензивността му още от встъпването му в служба стартира да подтиква невиждани политически офанзиви. Причината – още от началото беше ясно, че той няма да дели нарушителите на закона на „ наши “ и „ ваши “, а ще работи еднообразно по отношение на всички, без значение от партийната им принадлежност и средствата в банковите им сметки.

Така че, светът и „ арестите “ не стартират с Вас, господин Петков. Правоохранителната система от дълго време я има и ще работи и откакто не сте към този момент министър председател. Единственият ход в интерес на обществото е да работите като екип с нея, с цел да не се наложи да си отидете прибързано от власт.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР