Активизирането на прокуратурата се отразява на работата на МВР, заяви

...
Активизирането на прокуратурата се отразява на работата на МВР, заяви
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Над 160 полицаи охраняват различни лица, без да имат нужда

Активизирането на прокуратурата се отразява на работата на Министерство на вътрешните работи, съобщи служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блицконтрол в отрасловата парламентарна комисия. Той отговори на въпрос на съпредседателя на " Продължаваме Промяната – Демократична България " Атанас Атанасов по отношение на гърмежа наоколо до автомобила на основния прокурор Иван Гешев и раздора в прокуратурата, и дали това се отразява на взаимната работа на държавното обвиняване с Министерство на вътрешните работи.

За страдание ни се отразяват в разнообразни направления, разяснява в отговор Демерджиев. Възлагат ни се голям брой интензивни процесуални дейности, огромен размер призовки, които би трябвало да разнасяме всекидневно на разнообразни лица, защото внезапно се засилва прокуратурата, добави той.

По думите му над 160 служители на реда сега охраняват разнообразни лица.

" Дълбоко се колебая всички тези лица да имат потребност от такава защита ", добави той.

Демерджиев означи, че всяко едно от тези лица се охранява по-добре даже от него.

" Министерство на вътрешните работи няма никакво отношение към тези събития. Министерство на вътрешните работи няма да разреши да бъде замествано в тази война по някакъв метод ", акцентира министърът.
Темата провокира къса полемика по време на съвещанието. Атанас Атанасов счита, че това е корист с власт, в случай че Министерство на вътрешните работи има потребност от запас.

Маноил Манов от ГЕРБ-СДС разяснява, че в закона „ ясно и тъкмо “ е споменат кръгът на лица за защита от Министерство на вътрешните работи. И те не включват този кръг лица, за които приказва министърът, означи депутатът. Той запита дали в постановленията на Министерство на вътрешните работи се показва степента на опасност на лицата, за които се желае защита. Демерджиев отговори, че такава информация липсва.

Според Демерджиев не е редно да се „ обезкървяват “ сили на силовото министерство, които могат да бъдат ориентирани в разнообразни сфери, като да вземем за пример битката с случаите на пътя. " Недопустимо е по подобен метод да се обезкървяват тези сили за сметка на един човек, който по някакви критерии е преценено, че би трябвало да бъде охраняван ", разяснява министърът.

Има Национална работа „ Охрана “, Бюро за отбрана на очевидци и Главна дирекция „ Охрана “ към Министерството на правораздаването, уточни Демерджиев. И акцентира, че за Министерство на вътрешните работи е неспецифична функционалност да охранява лица. По думите на министъра желаната защита е за очевидци, с което е редно да се заеме Бюрото за отбрана на очевидци.

Демерджиев сподели, че Министерство на вътрешните работи е възразявало против съвсем всички постановления на прокуратурата с искане за защита. Продължават да идват постановления, в които няма претекстове за какво Министерство на вътрешните работи би трябвало да се занимава с това, разяснява още министърът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР