Активисти от екологичната група Letzte Generation заляха с картофено пюре

...
Активисти от екологичната група Letzte Generation заляха с картофено пюре
Коментари Харесай

Екоактивисти заляха картина на Клод Моне с картофено пюре

Активисти от екологичната група Letzte Generation заляха с картофено пюре шедьовър на Клод Моне, изложен в музея " Барберини " в Потсдам, заяви пред публицисти Каролин Странц, представител на институцията. 

" Остава да се проверява дали и какъв брой са нанесени вреди на картината ", сподели тя. В акцията са взели участие четирима души. Картината е била предпазена със стъкло - споделя Странц. Говорителка на музея означи, че преди няколко дни се е появила информация, че групата възнамерява да извърши акцията.

От полицията прецизират, че са арестувани двама души, които са упрекнати в посягане и разваляне на имущество.

Letzte Generation разгласява в Twitter видеозапис на нападението над картината. Групата удостовери, че това е картофено пюре, и изиска от политиците във Федерална република Германия да подхващат по-ефективни ограничения за битка с изменението на климата. Обербрюгермайсторът на Потсдам Майк Шуберт разкритикува остро дейностите на деятелите. " Това е безчовечие против културата, а не израз на политическо мнение ", сподели той пред телевизионния канал ARD.

" По този метод деятелите вършат неприятна услуга на тематиката за [опазване на климата] и съзнателно унищожават културни полезности ", написа на собствен ред в Twitter министърът на културата на провинция Бранденбург Маня Шюле.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР