Активирането на предупреждението невинаги означава проблем с двигателяПри студено време

...
Активирането на предупреждението невинаги означава проблем с двигателяПри студено време
Коментари Харесай

Защо през зимата лампичката Check Engine светва по-често

Активирането на предизвестието не всеки път значи проблем с мотора

При студено време моторът на автомобила изпитва нараснали натоварвания и всяка дреболия или икономисване на горива и смазочни материали може да сътвори проблеми. Част от тях се отбелязват от лампичката Check Engine, която доста постоянно светва ненадейно. Какви неизправности може да демонстрира този знак и би трябвало ли водачът да се тормози от тях? Отговорите дава

Обикновено лампата за „ инспекция “ стартира да мига, откакто електрониката е разкрила неточност в работата на мотора или на скоростната кутия и е съхранила кода на тази неточност в паметта. Доста постоянно такива изненади се случват през зимата, изключително при неочаквани промени в температурата. Една от аргументите за тези проблеми могат да бъдат „ бъгове " в разнообразни датчици, като това се дължи на обстоятелството, че в контактите им попада влага или конденз.

При използваните коли най-често пораждат проблеми в датчика за всеобщ въздушен поток (датчик за всеобщ дебит на въздуха, MAF). С течение на времето контактите му ръждясват или загниват, защото студът и влагата си правят работата. В резултат на това се появяват неточности в работата на енергийната система и заради тях електронният блок за ръководство стартира да употребява междинни настройки, а не тези, които са заложени за работа в леден климат.

В резултат на това, дружно със светещата лампа „ Check Еnginе “ се усилва и разходът на гориво. Ако не обърнете внимание на това, съществува риск от отсрочване на въглерод върху клапаните и буталата, което с течение на времето ще докара до съществени проблеми с мотора.

Лампата за „ инспекция на мотора “ може да светне и поради обстоятелството, че капачката на резервоара не е била компактно затворена на бензиностанцията. Причината за това постоянно е попадане на доста малко парче лед, което пречи на затварянето. Тогава системата губи херметичността си и предупредителната лампа са задейства.

Друга причина за появяването на предупредителния сигнал може да бъде опитът на водача да спести пари, като зареди на бензиностанция, където горивото е по-евтино. Така той може попадне на разредено гориво, което ще бъде засечена от датчиците и ще задейства надписа „ Check Engine”.

Понякога се случва, лампичката да се задейства при пускане на мотора след мразовита нощ. В началото автомобилът работи на високи обороти, които системата смъква при постигане на работна температура. В този развой вземат участие няколко разнообразни датчика и даже единствено един от тях да издава периодически сигнали, е изцяло допустимо да се задейства лампата за инспекция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР