Ако зависеше от Моатаз ел Фегиери, първият за последните седем

...
Ако зависеше от Моатаз ел Фегиери, първият за последните седем
Коментари Харесай

Поставен "между чука и наковалнята", Евросъюзът се сближава с Египет

Ако зависеше от Моатаз ел Фегиери, първият за последните седем години Съвет за асоцииране ЕС-Египет нямаше да се състои през днешния ден.

Ел Фегиери е египетски деятел от правозащитната организация " Фронтлайн дифендърс ". " Египет през днешния ден е доста друг от това, което беше през 2010 година ", когато двете страни проведоха за последно такава среща, сподели той.

През последните седем години Египет - арабската страна с най-голямо население в света - мина през бурни политически промени. През 2011 година някогашният президент Хосни Мубарак бе свален след всеобщи митинги. Последваха избори, след които ислямистът Мохамед Морси изкара едвам малко повече от година на президентския пост и бе свален през 2013 година с боен прелом, предвождан от тогавашния шеф на въоръжените сили Абдел Фатах ас Сиси.

Веднага след преврата Европейски Съюз прикани за бързо " връщане към демократичния развой " и сподели, че блокът е " недвусмислено предан на поддръжката си за египетския народ и неговите желания към народна власт и всеприобщаващо ръководство ". Но от този момент президентът Сиси укрепи властта си с ограничения, които Организация на обединените нации предизвести, че са в прорез със отговорностите на Египет, произлизащи от интернационалните правни правила за отбрана на правата на индивида. " Ставаме очевидци на нови закононарушения като отвличания, убийства без съд и присъда и невиждани равнища на репресии против правозащитници, публицисти и политически опозиционери ", сподели Фегиери.

За разлика от 2010 година, той споделя, че гласовете на египетските му другари и сътрудници даже не могат да бъдат чути в Европа, тъй като за доста от тях има възбрана да напущат страната, в пандиза са или са подсъдими. Поради това " Фронтлайн дифендърс " и още 11 неправителствени организации приканиха топдипломата Федерика Могерини да не праща публична покана до египетските управляващи. Те се тревожат, че днешната среща е " обществен политически жест ", който внушава " поддръжка за политиките на Египет ", се споделя в взаимно писмо, пратено на Могерини.

Воля за промени

Но откакто районът потъна в безпорядък - Либия, Йемен, Сирия и Ирак са разкъсвани от спорове, а Европа е очевидец на приток на бежанци и увеличение на броя на терористичните офанзиви, осъществени в името на " Ислямска страна " - Европейски Съюз се оказа сред чука и наковалнята. Египет е считан за основен фактор за стабилизирането на прилежаща Либия, откъдето потеглят главно лодките с мигранти за Италия.

По данни на Европейски Съюз Европа е най-големият донор на помощи за Египет, равняващи се на общо над 11 милиарда евро. Двете страни се чака да разгласят спомагателни ограничения за съдействие тази седмица. Но Петер Сенфт, някогашен немски посланик, който е бил на мандат в Кайро от ноември 2011 до края на 2015 година, гледа скептично на вероятността финансовата помощ да реши който и да било от структурните проблеми на Египет.

Според него настоящето политическо управление, доминирано от военните, няма воля и визия да приложи икономическите и просветителните промени, нужни за справяне с 40-процентовата младежка безработица в страната и да изправят на крайници многото египтяни, намиращи се в окаяна беднотия. Той сподели, че единствено през последните четири месеца е поддържал контакти с над 10 синдикалисти, които са били принудени да избягат в Германия, тъй като са били преследвани в Египет.

" Измъчвам се като виждам накъде отиват нещата ", сподели той. " Не бива да се отхвърляме от страната, само че също по този начин Европа не трябва да подкрепя финансово режим, който не разрешава каквато и да е демократична еволюция ".
Въпреки това източник от Европейски Съюз, осведомен със обстановката към днешните договаряния, бе хладнокръвен, че " разговорът и двустранният ангажимент са основни за реализиране на прогрес по градивен метод ".

" Да не повтаряме грешките си "

Планът на Европейски Съюз за Египет звучи добре на хартия - стопански промени, положително ръководство, господство на закона, човешки права, по-тесен разговор и съдействие по районни въпроси. Но лекар Стефан Рол, експерт по Египет от Германския институт по интернационалните каузи и сигурност, се съмнява, че блокът има намерение съществено да окаже напън върху египетския режим да съблюдава минимални стандарти.

Той показва, че най-новият отчет на Европейски Съюз за бъдещето на двустранните връзки не загатва категорично Джулио Реджени, италианския студент, който бе похитен и погубен в Египет през 2016 година. Според някои медии Реджени е бил погубен от египетските сили за сигурност. " Невероятно и скандално е, че убийството на европейски жител не е тематика, с която Европейски Съюз се занимава ", сподели Рол.

Той предизвести, че непокриването на минимални стандарти във върховенството на закона и човешките права е определящо за икономическото развиване и стабилността на Египет в дълготраен проект. И Рол, и Фегиери са на мнение, че без икономическо и обществено стабилизиране на Египет, стабилността на целия район и Европа са изложени на риск.

" Изпробвахме разновидността със мощни водачи в Ирак, Либия и Йемен. Резултатът бе неуспех и срив на страната. Не може да повтаряме същите неточности ", предизвести Фегиери. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР