Ако за първи път си вземате куче, сигурно се чудите

...
Ако за първи път си вземате куче, сигурно се чудите
Коментари Харесай

Етапи от развитието и растежа на кучето

Ако за първи път си вземате куче, несъмнено се чудите по какъв начин се развива и защо би трябвало да внимавате през другите интервали на израстването на кучето. Познаването на тези стадии ще ви помогне да отгледате един здрав и палав домакински любим.

Периодите се разграничават при другите породи, само че главно минават през следните стадии:

Ранен интервал (до 2 седмица след раждането)

Това е интервалът, в който кученцето към момента не може да прави съвсем нищо. Все още не виждат, само че чувствата за усет, досег и топлота са развити. Слухът е едва развъртян. Изцяло са подвластни от майката. През по-голямата част от времето яда и спят.

Преходен интервал (до 4 седмица)

Двигателните умения се развиват по-бързо и кученцата стартират управляват придвижванията си. Сетивата не престават да се развиват, като слухът и чувството за аромат се изострят, както и визията. Това е интервалът, в който би трябвало да стартира приучаването към потреблението на тоалетна. Започват да показват усеща с размахване на опашката.

Период на израстване (до 12 седмица)

 Етапи от развиването на кучето

Кучето към този момент напълно управлява себе си и телесните си функционалности. Започва проучването на света към тях. Също като при дребните деца всяко нещо би трябвало да се допре, помирише, опита. В началото гледа и подражава на майка си и останалите от котилото. Малко по-късно обаче открива и хората и стартира да учи и да се социализира с тях.

Според някои създатели това е и най-хубавото време да си вземете кученце. Тогава са извънредно лесни за дресиране и приучаване към навиците и привичките на новата къща. Това е интервалът, когато се появява и възприятието за боязън. Бъдете деликатни и обгрижвайте добре своя домакински любим.

Начален образователен интервал (първите 3-6 месеца)

Това е интервалът, в който може да приучите кучето към послушание. Йерархичните връзки стартират да се обясняват чрез наблюдаване. Това е интервалът, когато кучето ще стартира да открива разнообразни предмети, на които да си чеше зъбите. Бъдете деликатни и го приучете да употребява единствено посочените от вас места.

Юношество (6-18 месеца)

 Пораснало куче

Както и при човешките младежки години, и тук силата за консумиране е доста. Трябва да създадете привички на себе си и кучето за разходки и физически извършения. Идете в парка и го накарайте да гони топка, да вземем за пример. Прекарвайте повече време на открито в случай че имате тази опция. А в случай че имате дете, оставете ги да си играят дружно. Така ще изразходите силата и на двамата.

Това е интервалът, когато стартира да се усеща и половото държание.

Зрялост (след 18-ия месец)

Кучето е към този момент изцяло развито – прочувствено и физически. Характерът и навиците са се оформили. Ако имате проблеми с държанието, може да пробвате с дресьор. Периодът е удобен.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР