Ако всичко мине по план, спускаемият апарат “Чанг’e 3 трябва

...
Ако всичко мине по план, спускаемият апарат “Чанг’e 3 трябва
Коментари Харесай

УСПЕХ!!! Китайската автоматична станция “Чанг’e 3” навлезе благополучно в орбита около Луната!!!

 Chang'e 3 lunar lander

Ако всичко мине по проект, спускаемият уред “Чанг’e 3 ” би трябвало да се спусне на повърхността на Луната на 14 декември. Image credit: Dragons in Space

Напомням на читателите, че понастоящем Китай е в развой на осъществяване на триетапна стратегия за проучване на Луната. Първият стадий завърши сполучливо още през 2007 година, когато “Чанг’e 1 ” влезе в орбита към Луната и се трансформира в нейн неестествен сателит. По-късно “Чанг’e 2 ” беше идентична орбитална задача. Сега “Чанг’e 3 ” е третата автоматизирана лунна станция и е основана за кацане. Кацането, в случай че е сполучливо, ще символизира сполучливото привършване на втория стадий.

Последният, третият стадий, би трябвало да бъде осъществен най-късно до 2020 година. Той включва роботизирано кацане на Луната, взимане на проби, след което политане от повърхността на Луната, завръщане на Земята и доставката на пробите за по-нататъшно проучване в наземни лаборатории.

През 2020 година Китай се чака да завърши и със градежа на модулна орбитална станция, която ще наподобява на “Мир ”.

Дали след този интервал Китай ще премине към пилотирано проучване на Луната и изпращане на астронавти там?

Така счита вторият човек, стъпил на Луната – Бъз Олдрин, който неотдавна изкоментира развиването на китайската галактическа стратегия.

“Аз мисля, че Китай може да бъде първата от всички страни в целия свят, която да изпрати наново човек на Луната, след дългата пауза в пилотираните лунни полети ”, заяви Олдрин.

Бъз Олдрин влиза в международната история, откакто на 21 юли 1969 година модулът “Ийгъл ” на “Аполо 11 ” се спуска сполучливо на лунната повърхнина. След това Нийл Армстронг стъпва първи на Луната, а Олдрин го последва.

Армстронг умря през август 2012 година. Бъз Олдрин обаче продължава да е деен и да приказва за космоса.

“Нужна ни е една обитаема интернационална база на Луната. Това ще бъде същият ослепителен образец за интернационално съдействие, както през днешния ден е “Международната галактическа станция ” или каквато “Мир ” е била преди ”, счита астронавтът. (справка – К.И.)

Още вести от “Чанг’e 3 ”: следете страниците на Синхуа.

Ако всичко премине по проект, спускаемият уред “Чанг’ e 3 ” ще кацне на Луната на 14 декември. Това ще е първото лунно кацане от 1976 година. Image credit: Dragons in Space – See more at: cosmos/index.php/2012-01-05-20-08-05/563-2013-first-moon-landing#sthash.jcBcQ1Hc.dpuf
Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР