Ако вотът не успее, кабинетът може да има няколко месеца

...
Ако вотът не успее, кабинетът може да има няколко месеца
Коментари Харесай

Валерия Велева пред Tribune: Кирил Петков неистово се стреми да продължи да управлява държавата с „депутати под наем“

„ Ако вотът не успее, кабинетът може да има няколко месеца повече живот, само че това ще е влачене на властта „ по стомах “, счита журналистът
Напускайки кабинета, „ ИТН “ провокира голям брой вторични земетресения в обединението, които стават все по-осезаеми и неудържими. Последва невиждана до момента търговия с депутати, които да крепят болшинството. Шест са към този момент депутатите, които се отделиха от партията на Слави Трифонов и ще оказват помощ на тройната коалиция в лицето на „ Продължаваме Промяната “, Българска социалистическа партия и „ Демократична България “ да оцелее. Ходът на опозицията не закъсня. Бившите ръководещи от ГЕРБ-СДС желаеха избор на съмнение към държавното управление на Кирил Петков с претекст – пробойните във финансово-икономическата му политика. На фона на всички тези процеси лъснаха и тайните сделки на премиера за повдигане на ветото по отношение на РСМ за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. Ще успее ли идният избор на съмнение идната седмица или кабинетът „ Петков “ ще се избави, здравословни ли са възможни предварителни избори за страната или по-добрият вид в тази обстановка е нов кабинет в границите на този парламент?

Това са тематиките и въпросите, които особено за Tribune разяснява журналистът Валерия Велева.

Г-жо Велева, виждаме, че страната безусловно се тресе. Как бихте коментирали завихрилата се политическа рецесия, откакто от Има Такъв Народ напуснаха обединението. Ставаме очевидци на едни извънредно нечистоплътни връзки, изменничество, вадене на кирливи ризи, покупко-продажба на депутати, всичко това непосредствено пред очите на обществото?

Събитията, които се случиха в Народното събрание в последните дни, и процесите, които в последната година се развиват на политическата сцена у нас, приказват за тотална обезценка на парламентаризма. За следващ път животът на обществото е функционалност на котерийните битки на един несъстоял се политически хайлайф – старите играчи са изчерпани, а младите – неопитни, само че високомерни и... крадливи. От години наред българският политически хайлайф се отличава с една присъща линия – всички се ненавиждат, личностно не се понасят, никой на никого няма доверие, всички един различен се предават. Е, това доближи своя разцвет! И в случай че до момента повода за политическото „ озверяване “ бе идейното опълчване, каквото наблюдавахме при започване на прехода, то през днешния ден взривяването на парламентаризма е поради пари, корупция и „ мафиотизиране “ на ръководството, по самопризнание на самите участници в него. Това се случва за първи път в такива мащаби. За първи път имаме и официализирана, не от какъв да е, а от българския министър-председател покупко-продажба на депутати за опазване на болшинство. Кирил Петков неистово се стреми да продължи да ръководи страната с „ депутати чартърен “, посредством законотворци с купена съвест. Това е непоносимо! Премиерът не осъзнава каква щета нанася върху демокрацията с това си държание. Защото веднъж сторено, това ще се повтаря всеки пък, когато някой безделник се вкопчи във властта. Ние летим към едно морално дъно без спирачка!

ГЕРБ-СДС внесоха избор на съмнение към държавното управление на Кирил Петков и към този момент имат поддръжката на Движение за права и свободи, „ Възраждане “ и някогашните съдружни сътрудници от партията на Слави Трифонов. Засега сметките сочат, че за първи път в демократичната ни история този избор може да се окаже сполучлив. Каква е Вашата прогноза? Има ли вид някоя партия или част от депутатите в дадена групировка да се разсеят?

Не знам какво ще се случи до сряда, когато ще бъде гласуването на вота на съмнение към държавното управление. Свидетели сме на подобен обществен напън върху депутати, какъвто в последните 30 години не помним. Не че това аморално събитие е непознато - помним в годините обратно какъв брой костваха едни " златни пръсти ", горни и долни палци; помним заверите зад " фикуса " в парламента; сгледите в тоалетните; помним по какъв начин мастити предприемачи си купуваха " депутати на кг ", че и цели парламентарни групи. Помним обаче и, че когато " Промяната " изгря на хоризонта, тя разгласи, че ще бъде чиста и почтена, правейки новата политика на България с " А " тима на страната. Сега какво стана? Петков желае да ръководи с държавно управление на малцинството посредством депутати-наемници. Той просто не осъзнава пред каква вероятност се изправя. Отговорът на въпроса кой ще се поддаде на този напън, ще го забележим в сряда. Иначе нямам доверие някоя партия от тези, които са се подписали под вота на съмнение, да се отдръпне. За страдание нещата ескалираха неимоверно доста, всички граници са прекрачени и борбата ще бъде кой кого.

Външният министър в оставка Теодора Генчовска призна, че фактически е имало сделки от страна на премиера Кирил Петков за повдигане ветото по отношение на РСМ за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. Многократно бе издигнат въпроса за паметни бележки, които потвърждават тези дейности на министър-председателя, които за жалост са в ущърб на българския народен интерес. Вчера стана ясно, че Кирил Петков ще изпрати в Народното събрание френското предложение за повдигане на ветото, за което той самият се е похвалил пред най-близките си сътрудници. Какъв е Вашият коментар по тематиката?

Кирил Петков е поел задължения пред своите външно-политически ментори да смъкна ветото над районен съд Македония. Това е цената, която би трябвало да заплати поради " услугата ", че му бе отворена писта към властта. „ Решил съм, поел съм ангажимент, не ме интересува България, аз нямам поддръжка вътре в страната, имам поддръжка на открито, зад мен са Макрон и Шулц, и Европейски Съюз “ - това е декларирал министър председателят пред един от съдружните си сътрудници. И всички негови дейности безусловно целеустремено водят към това - България да направи взаимни отстъпки, които да се показват като " невиждан триумф " за нас, против които да се съгласим да бъде свалено ветото.

Упорито се внушава, че вписването на българите в Конституцията на РСМ е най-важният акт на " българска победа ", което щяло да бъде обезпечено от Макрон, Шулц и целия Европейски Съюз. Това, извинете, е нелепост! Първо, няма по какъв начин който и да е от Европейски Съюз да бъде поръчител в един двустранен контракт. И второ, кажете ми по какъв начин Макрон ще изкорени, да вземем за пример езика на омразата в РСМ към България, по какъв начин ще промени цялата философия на македонизма, върху която е построена днешна РСМ? Макрон ли ще пренапише учебниците по история в РСМ, изпълнени с обидни квалификации към българите? И запитвам – за какво Макрон и Европейски Съюз не упорстват Скопие да извърши Договора с България от 2017 година? Ако това се случи – пътят на братята ни македонци към Европейски Съюз ще бъде открит с фанфари! Никой не натиска Скопие за това, а натискат България да зачеркне предишното си и да си затвори очите пред дебългаризацията край Вардара! Смущаващ факт е решението на Кирил Петков да изолира от този развой както Министерство на външните работи, по този начин и КСНС, които имат безусловно единна позиция по отношение на изискванията за започване на договарянията на РСМ за Европейски Съюз.

Ден след гласуването в сряда на вота на съмнение към държавното управление министър председателят отпътува за Брюксел, където би трябвало да отстои националните ползи във връзка с ветото. Никой обаче не знае авансово тъкмо каква позиция ще отстоява той пред европейските ни сътрудници. За страдание министър председателят може едностранно да смъкна българското несъгласие на Европейски съвет. Ако това се случи, евентуално самолетът му няма да може да кацне в София...

Според Вас, има ли избавление за властта, и в случай че няма – ръководещите осъзнават ли го към този момент?

Това държавно управление е обречено. С избор и без избор - хоризонтът му е къс. Ако вотът успее – отиваме на избори в края на септември или началото на октомври. Ако вотът не успее – може да има няколко месеца повече живот, само че това ще е влачене на властта „ по стомах “. Разбирам, че Петков е мощно стимулиран да не изпусне властта, само че политическата логичност сочи друго. Той направи извънредно доста персонални, лични неточности, за които заплаща целия кабинет. Петков взриви личното си държавно управление с откровените неистини, които дружно с Василев непрестанно сипят по разнообразни мотиви, с тоталната липса на институционална, политическа подготовка и съдружна просвета, с взривените мостове към всички, които в Политическа партия не харесват, с общественото мерене на мускули и закани даже с физическа кавга с съперници, което приравни днешната българска политика до кеч битка. В предизборните си обещания Петков и Василев отричаха всичко това, което Политическа партия прави сега. След шест месеца власт на един политически индивид, който даже към момента не е и партия, виждаме подбудени от него тежки спорове, междуинституционални борби и налагането на неприятното чувство, че битката с корупцията се води единствено по една линия - на мястото на някогашния корупционен модел да се построява нов, затулен зад кухи изречения, опакован с позната доза надменност, властова самодостатъчност и политическа аматьорщина.

Смятате ли, че разновидността предварителни избори е най-правилният излаз в тази обстановка или по-скоро нов кабинет в границите на този парламент?

Предсрочните избори са неприятен вид, само че в тази обстановка наподобяват единственият. За страдание политическото „ озверяване “ в Народното събрание не допуска среда, в която да се сформира ново ръководство. Разговори за нов кабинет, без значение от неговата формула, значи загърбване на лидерско его и партийни ползи, съществуване на политическо помъдряване и държавническо мислене. Засега такова прояснение в българския парламент не се вижда. Напротив! Свидетели сме
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР