Ако водещите политически, а и не само политически структури в ...

Ако водещите политически, а и не само политически структури в

Проф. Ангел Димитров: Отстъпки пред РС Македония под външен натиск не вярвам да има

" Ако водещите политически, а и освен политически структури в районен съд Македония, защото там моделираното отношение към България е мощно изразено, не трансформират своето държание в двустранните връзки, не могат да чакат това, което настойчиво внушават-че България ще извърши отстъпки под външен напън. Не имам вяра в това! " Това съобщи пред БНР проф. Ангел Димитров, историк и посланик-първият дипломат на България в Скопие след обявяването на самостоятелност на страната от Югославия.

Той позволи Съединени американски щати да организират диалози със Северна Македония за позицията ѝ, само че да не се дава публичност на това. Според него се демонстрират двойни стандарти от американската дипломация и от сътрудниците на България в Европейски съюз.
 Ангел Джамбазки сезира Европейска комисия: Две български военни гробища са осквернени в районен съд Македония Ангел Джамбазки сезира Европейска комисия: Две български военни гробища са осквернени в районен съд Македония
Костите на близо 400 български бойци, починали в Първата международна война, са изринати от две всеобщи погребения поради строителството н...

По думите му главните позиции, изразени от парламентите в Скопие и София, вършат намирането на съществени политически взаимни отстъпки невероятно.

" Ако сътрудниците ни в Скопие не трансформират отношението си към работата на Съвместната комисия, в случай че не се придържат към наложените правила и стандарти в историческата просвета, активността на Комисията става много несигурна. Създаденото напрежение смени изобилно тяхната функция в двустранното другарство. Ако до момента бяха охранители на исторически легенди, в този момент неизбежно се трансформират в идеолози на неразбирателството, на извънредно неприемливите за нас антибългарски настройки и държание. Аз се надявам, че това го схващат ", разяснява проф. Ангел Димитров, който е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни казуси сред България и Република Северна Македония.

Историкът разяснява и сигнала за, починали през Първата международна война.

" Дистанцираността на районен съд Македония от България, която в Скопие трансфораха в предписание, доста ясно личи в чувствителността към такива казуси, които в този момент се появяват-нерешени казуси към военните монументи. Трябва да се научим да бъдем справедливи и задоволително самоуверено да решаваме казусите, тъй като в противоположен случай нищо положително не чака района ", сподели проф. Димитров. 
 Румен Радев: Реални резултати в диалога с България ще ускорят процеса на евроинтеграция за районен съд Македония Румен Радев: Реални резултати в диалога с България ще ускорят процеса на евроинтеграция за районен съд Македония
България чака ефикасни дейности от институциите на Европейския съюз за одобряване на ценностите на демокрацията и зачитането на прочие..

Източник: actualno.com