Ако внимателно се чете Конституцията, ще се види, че при

...
Ако внимателно се чете Конституцията, ще се види, че при
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Радев има 7 дни да връчи тертия мандат. Ще избере между БСП и ”Български възход”

" Ако деликатно се чете Конституцията, ще се види, че при връчването на третия изследователски мандат на някоя от идващите парламентарни групи, президентът към този момент не е задължен да води съвещания. Консултациите се трансферират като отговорност на претендента за министър-председател, посочен от групата, получила третия мандат. Това не изключва опцията президентът, преди да го връчи, да направи, само че тогава няма да са съвещания, а политически диалози с партиите ", изясни още доцент Киселова.

 

Според нея тонът на Корнелия Нинова към президента не е изострен: " През събота и неделя тя се опита да смекчи, доколкото е допустимо, с вярата, че президентът ще огледа към тях ".

Доц. Киселова не изключи опцията Румен Радев да даде третия мандат точно на Българска социалистическа партия: " Ако изборите доста съществено стоят пред нас като опция и съвсем единствена, съгласно мен това ще бъде жест по скоро към гласоподавателите, а не към управлението на Българска социалистическа партия ". 

Другата опция са " Български напредък ". " Ако президентът се спре на тях, това би дало спомагателен подтик за тяхното бъдещо явяване на избори ", изрече мнението си тя в предаването " Преди всички ".
 
Доц. Киселова изключва " Възраждане " като опция за приемане на третия мандат за кабинет, тъй като партията не желае да има държавно управление, а по скоро клони към избори.

" Защо вероятно не би връчил на " Демократична България " или Движение за права и свободи - съгласно мен повода е, че с тях ГЕРБ може да се върне във властта. Това е от 2 години и повече във връзка с държанието на президента Радев - с това ще бъде обусловено решението му. Може да наподобява, че той е посмекчил позициите, само че съгласно мен там конфликтът е доста по-сериозен в сравнение с разменените реплики с Нинова ", разяснява тя. 

 

Какво направи Народно събрание през последните 3 месеца, попита доцент Киселова и изясни:

" Продължи наклонността горещите картофи, които по принцип правтелството би трябвало да обели, да бъдат трансферирани на Народно събрание и въпроси, които не са от компетентността на Народно събрание да бъдат трансферирани на така наречен плаващи болшинства - нещо, което стартира като наклонност още в предходния парламент. Това е неверен метод. Завърна се остарялата процедура сред първо и второ четене да се внасят оферти за промени, които нямат общо с признатия на първо четене законопроект - значително се отдалечава от концепцията на вносителя. Отхвърляне на планове, които сякаш бяха значими за всички парламентарни групи ".

Според нея този блокаж може да бъде оправен в 2 случая - в случай че към ГЕРБ се образува ново болшинство при последващи избори или към анти-ГЕРБ обединението. 

Според нея за ГЕРБ и Движение за права и свободи би било комфортно локалните и парламентарните избори да бъдат комбинирани. Това ще сътвори обаче проблеми на Политическа партия и Демократична България. 

Доц. Наталия Киселова изясни и конституционната процедура, откакто от " Продължаваме промяната " през днешния ден върнаха на президента несбъднат втория мандат за сформиране на държавно управление. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР