Ако ви се пътува в чужбина, но в същото време

...
Ако ви се пътува в чужбина, но в същото време
Коментари Харесай

Ако не ви се пътува със самолет, уникална дестинация супер близо до България ви очаква с добри цени за уикенд приключение

Ако ви се пътува в чужбина, само че в това време не желаете да изгубите безчет часове в изморително шофиране или хвърчене, Ниш е едно от най-хубавите решения за това! Градът се намира единствено на 160 км от София и е идеална дестинация за уикенд премеждие. Зад китния център и типичните балкански кръчми в Ниш се крие богата история, датираща хилядолетия обратно чак до славните времена на Римската империя. Градът е посипан с културни и исторически монументи, които описват и потвърждават, че Ниш постоянно е имал основна роля в историята на Балканите.

Ниш е третият по величина град в Сърбия след Белград и Нови Сад, а популацията е към 300 000 души. Южният град може да ви предложи доста благоприятни условия както за културен, по този начин и за кулинарен туризъм. Ако сте решили да го посетите по втората причина, настройте се уместно, тъй като в заведенията с изключение на на качество се залага и на количество. Една порция главно е задоволителна не за двама, а за трима!

Най-лесно и комфортно до Ниш може да се стигне с автомобил, само че в случай че нямате, или не сте настроени да шофирате, може да вземете рейс от съвсем всеки регионален град у нас. За влизането на територията на Сърбия на границата ще ви изискат персонална карта или паспорт с най-малко 6 месеца годност. Не забравяйте като влезете в прилежащата страна, да върнете часовника си с 1 ч. обратно, с цел да преминете към локалния часови пояс. Валутата в Сърбия, е сръбският динар, като един лев се равнява на 60 динара. Ако не сте се подготвили с подобаващ роуминг проект, не забравяйте да изключите мобилните си данни, с цел да не натрупате висока сметка в края на месеца, написа " България Днес ".

Що се отнася до настаняването съветът е да търсите решение в центъра на града. Ако пътувате с автомобил, наложително съобразете мястото, което изберете, да разполага с паркинг, тъй като центърът е разграничен на зелена и алена зона (еквивалент на нашите зелена и синя зона), а цената и времето, за което може да паркирате, е друго. Аз се настаних в тристаен апартамент с името Sandra, ситуиран " на пъпа " на Ниш - директно до централната улица. Открих го през приложението на Booking, а заплащането се случи сега на настаняването. Цената на нощувка беше 130 лева, а в това голямо жилище умерено могат да се съберат до 6 индивида. Апартаментът разполагаше с 2 спални, необятен хол с 2 разтегателни дивана, уютна кухня, тераса за пушене, а в една от стаите имаше даже кожен масажен стол за разформироване след дълъг ден разходки.

Ниш, Пирот и Димитровград са известни и със своите достоверни пазари. До ден сегашен наши съграждани пътуват до там и пълнят торбите си с млечни артикули, прясно месо, перилни препарати и ракия. Вероятно инфлацията е блъснала и Сърбия, тъй като в този момент цените на пазарите и в супермаркетите ми се сториха по-високи, в сравнение с чаках. Един кг влакна кашкавал коства към 22 лева, бурканче айвар - 12 лева, а фамозната дюлева ракия се продаваше за 25 лева литърът.

Ако сте решили да отседнете за цялостен уикенд в града, обърнете съществено внимание на забележителностите му. Трите най-интересни места, които наложително би трябвало да посетите по време на престоя си в Ниш, са Нишката цитадела, паметникът на Стеван Сремац и героя му Калча, както и непокътнатият и до през днешния ден концлагер музей " Червен кръст ".

Нишката цитадела е издигната през XVIII век и се намира на десния бряг на река Нишава, в края на централната улица в града. Използвана за значимо барикада в продължение на епохи, през днешния ден тя е преобразена в хубав парк, цялостен със заведения, с туристическо влакче и разнообразни атракции за деца и възрастни. Нишката цитадела е една от най-добре непокътнатите и красиви средновековни замъци на Балканите. Тя има четири огромни врати - Истанбул, Белград, Видин и Великата врата. Входът е изцяло безвъзмезден, а всяко лято крепостта става хазаин на джаз фестивала " Нишвил ". През есента пък е време и за музикалния фестивал " Нисомниа ".

Паметникът на Стеван Сремац и героя му Калча се намира в абсолютния център на града. Всички туристи стопират, с цел да седнат на пейката и да се снимат в приятната компания на бронзовите скулптури, само че малко на брой знаят кои са хората, които са увековечени на това място. Това в действителност са сръбският публицист Стеван Сремац и неговият най-известен книжовен воин - ловецът Калча със своето правилно куче.

Концентрационният лагер и музей " Червен кръст " е едно от най-добре непокътнатите нацистки уреди на Балканския полуостров. Между стените в комплекса са излежавали присъдите си сръбски политици, партизани, комунисти и евреи по време на нацистката окупация на Сърбия през Втората международна война. В концлагера ще можете да се разноските из общите пространства, където са живели пандизчиите, да научите историите им и да надникнете в персоналните килии на високопоставените политически фигури с ширина от към метър и половина, без прозорци и с тесни решетки на вратите. Снимки на част от жертвите на суровия режим са изложени по стените дружно с тягостни действителни фрагменти от тежките времена на войната. В пространствата ще намерите и достоверни продукти от 40-те години на предишния век като затворнически униформи, шапки, посуда и други Срещу главната постройка са ситуирани по-ниски сгради, където са живели немските бойци, охраняващи лагера. Стените, обграждащи комплекса, са високи, с бодлива тел и начупени назъбени стъкла, имащи цел да обезкуражат всеки, дръзнал да опита да избяга. Билетът за влизане коства 5 лева

Какво да дегустираме в Сърбия?

Северозападната ни съседка е издигнала в фетиш кулинарния туризъм. Сръбската кухня е известна по целия свят, като несъмнено има за какво. По време на престоя си в Ниш съумях да посетя много локални заведения и да дегустирам голям брой обичайни специалитети, като споделям своите персонални любимци:

1. Сръбската скара - Сърбите са известни със своята обич към месото, а вкусните им и качествени месни артикули са на респект освен у тях. Най-котиращите се локални ястия са кебабчичите, плескавиците и ущипците, чиито състав е на 100% от качествено телешко месо, овкусено по неописуемо добър метод.

2. Моравска салата - тази обичайната салата завоюва първо място в персоналната ми ранглиста за най-вкусна салата по време на престоя ми в Ниш! Прави се с домати, печени чушки и магданоз, а всички съставки са напоени в чесън. Моравската салата е семпла сама по себе си, само че съчетава невероятни усети и върви идеално със сръбската скара.

3. Трилече - За десерт горещо ви предлагам да опитате прелюбопитния десерт трилече! Това е локален сладкиш, формиран от разбъркване на три млека. Той е сиропиран, апетитен, с гальовен млечен сладостен усет. Донякъде наподобява на реване, само че е доста, доста по-вкусен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР