Ако вече сте се ваксинирали срещу SARS-CoV-2, бихте ли искали

...
Ако вече сте се ваксинирали срещу SARS-CoV-2, бихте ли искали
Коментари Харесай

Ваксинирани срещу COVID-19?

Ако към този момент сте се ваксинирали против SARS-CoV-2, бихте ли желали да знаете успеваемостта на поставената ваксина по отношение на вашата имунна система, по какъв начин сте реагирали и кой е критерият, по който това бива оценено?

Всеки имунизиран пациент против COVID-19 образува антитела, ориентирани против избрани характерни сектори на вируса. Това са необикновен вид имуноглобулини, които са характерни против тъкмо избрана конструкция на SARS-CoV-2 и са известни като вирус-неутрализиращи. Те се появяват в най-високи концентрации приблизително от 8-ия ден с пикова централизация до 20-ия ден дни след първите признаци. Вирус-неутрализиращите антитела се прикрепят към особена конструкция на шиповидния (Spike) гликопротеин на ковид, наречена RBD. По този метод вирус-неутрализиращите антитела не разрешават навлизането на вируса в клетката и инфектирането. Именно тези вирус-неутрализиращи антитела са защитните молекули, които Ви защищават от възпаление и дават оценка на хуморалния ви имунитет след имунизирането.



Американската компания GenScript® е единсвената патентовала и записала своя артикул cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody тест за оценка на вирус-неутрализиращи антитела в кръвен серум или плазма с утвърждение от Американската Агенция по храни и медикаменти (FDA) и Европейските CE-IVD регулаторни органи. Логично това е и единственият в страната тест, чието само предопределение е оценката на генерираните вирус-неутрализиращи антитела след имунизирането.



Какво е cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody test и по какъв начин работи той?

cPass™ работи с кръвна проба и регистрира наличието на защитните антитела в проценти, като ги разграничава от останалите непротективни IgG-антитела. Тестът cPass™ имитира в лабораторни условия опцията за свързването на вируса към неговия рецептор в човешката клетка, наименуван АСЕ-2, и по какъв начин наличието на антителата, ориентирани тъкмо против RBD в серума на пациента, повлиява това. Като метод на осъществяване cPass™ спада към така наречен ензимно-свързани имунни проби (ELISA), които са одобрен стандарт в установяването на разнообразни биомаркери, които са свързани с диагностиката на огромен брой вирусни и бактериални инфекции.



Получаването на негативен резултат от този тест (стойности по-ниски от 30%) демонстрира, че пациентът не е образувал вирус-неутрализиращи антитела при имунизирането (или след преболедуване) и има възможност да бъде инфектиран. За позитивен резултат се смятат стойности над 30% вирус-неутрализиращи антитела, което е знак за задействан хуморален имунен отговор и действителна отбрана от SARS-CoV-2 след имунизирането.

По този метод се прави оценка успеваемостта на поставената ваксина за всеки субект.

С какво се отличава и какви са преимуществата на cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody теста и другите налични на пазара проби, които мерят антитела, предлагани от лабораториите у нас?

Масово употребяваните антителни проби мерят количествено единствено антителата клас IgG за отминала зараза и са ориентирани към структури на SARS-CoV-2 (нуклеокапсид или други структурни протеини), които на процедура нямат отношение към серопротекцията на имунизирания. cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody пробата употребява АСЕ-2 рецептора, за който се захваща RBD на SARS-CoV-2 вируса и по този начин пресъздава ин-витро първите стадии на инфекцията, и по какъв начин съществуването на формирани вирус-неутрализиращи антитела попречва този развой. Масовите проби в лабораториите, които дефинират единствено общите IgG-антитела, дават разнообразни стойности, според от вида на технологията на апарата, с който се организират, и при резултатите от тези проби не излиза наяве нещо доста значимо - при кои регистрираните стойности може да се приказва за действителна серопротекция след имунизирането?

Нито един от тях, за разлика от cPass™ на GenScript, не е разгласен от FDA като тест с предопределение за определяне на вирус-неутрализиращи антитела. За тях FDA заявява единствено и само установяването на антитела като съпътстващ серологичен маркер за минала зараза или като помощна диагностика за COVID-19.



На самостоятелно равнище, всеки един от нас генерира друг по мощ и успеваемост имунен отговор към имунизациите. Обективният белег за оценка на това, в числено изражение в проценти, е резултатът от cPass™ теста.

Водещите медицински журнали потвърждават,че вирус-неутрализиращите антитела демонстрират трендове към намаление във времето, което е самостоятелно за всеки имунизиран пациент и може да бъде доста значим ориентир за оценката на добития имунитет.*

Търсете теста на GenScript® в следните лаборатории:



* Източници:

Материалът е възложен от Елта-90 М.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР