Ако вече сте готови с подготовката на празничната трапеза и

...
Ако вече сте готови с подготовката на празничната трапеза и
Коментари Харесай

10 романа, които ще стоплят сърцата ни през зимата

Ако към този момент сте подготвени с подготовката на празничната софра и ви е останало малко свободно време, отделете го за себе си.

Топлото какао и домашният уют не биха били същите без завладяваща книга на разположение.

Представяме ви селекция от заглавия, които считаме за подобаващи за студените зимни нощи.


Дали ще изберете някоя от тях за себе си или пък ще извършите подарък, избора оставаме на вас.

 10 книги, които оживяват на екран

1. „ Последната дворна ликвидация на Фейт Бас Дарлинг “
Линда Рътлидж

Очарователен дебютен разказ за историята на няколко поколения от изтъкнат тексаски жанр, за пропуснати благоприятни условия и нови шансове, за милосърдие и възмездие.

В навечерието на новото хилядолетие и непосредствено преди края на своя живот ексцентричната и заможна Фейт Бас Дарлинг взема решение да разпродаде старинните вещи, съхранили историята на пет поколения от рода ѝ и един куп съкровени семейни тайни. Защо? Защото Бог ѝ е пошушнал да го стори.

Жителите на скромното тексаско градче се стичат на моравата пред красивата къща от ХIХ в., където ги чака изящна сбирка от антики, предлагани на безценица. Обрисувани с добродушен подбив и в живописни детайлности, хора и предмети се търсят и намират, описват злокобни, трогателни и вдъхновяващи истории, пресичат пътищата си и се насочат в нови направления.

Романът слага значимите тематики за вярата и религията, за честността и храбростта, за обичта и отчуждението, за взаимната приемливост, за дребнавостта и щедростта, само че поражда и значително въпроси: Притежават ли ни нашите притежания? Какво е човек без своите мемоари? Как поддържат връзка нашите персонални вселени?

Искате за един $ да си купите лампа „ Тифани “? Непременно посетете „ Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг “!

Вече и на филм със заглавие „ Клер Дарлинг “ и с присъединяване на Катрин Деньов и Киара Мастрояни.

 10 книги, които оживяват на екран

2. „ Продавачът на вестници и цигари “
Роберт Зееталер

„ Продавачът на вестници и цигари “ споделя за една година от живота на младия Франц, който се влюбва в прелестната Анешка, само че тъй като любовта му удря на камък, търси помощ от Зигмунд Фройд. Виена през 30-те години, градът се отдава на похотливите си стремежи, като в това време се тресе от страха от бъдещето, в което Хитлер ще вземе властта

Зееталер е прелестен повествовател, който демонстрира по какъв начин знанието обогатява живота, само че и го прави по-сложен . “
„ Шпигел “

Тази книга е същинско украшение.
„ Литературен клуб “

Зееталер споделя с такава лекост, която мъчно се среща в днешните романи.
„ Нойе цюрихер цайтунг “

Тази необяснима лекост на писането работи като мас на душата . “
„ Франкфуртер алгемайне цайтунг “


 10-те най-продавани книги на “Колибри ” за първата половина на 2019 година

3. „ Сливовиц “
Катерина Хапсали

Млада жена с сполучлива кариера е на ръба на екзистенциална рецесия. По пътя към спасението тя минава през илюзорна любов, физическо принуждение, безсънни нощи и пресушени бутилки. И през пречистващо приятелство, което преодолява географските разстояния и свързва два човешки свята в духовно роднинство. Една книга за откриването на Дом, само че не като място в пространството, а като място в сърцето.

Ако четете тези думи, има два разновидността: или да отворите романа и да се потопите в него, или към този момент сте го създали, затворили сте книгата, само че желаете тя някак да продължи в текстовете на корицата. И в двата случая ви изпитвам завист. В първия – тъй като ви следва да прочетете една дълбока, красива, тъжна, от време на време мъчителна, само че откровена и в последна сметка всепобеждаваща човешка история, а в другия – че към този момент сте съпреживели тази еманация на другарството и любовта. „ Сливовиц “ е глътка мразовит огън, който се влива в мозъка, сърцето и вените на всеки, който разгърне страниците и душата си за едно литературно угощение.
Светлозар Желев

Тази книга ще ви опияни и няма по какъв начин да я забравите, тъй като ще ви постеле легло.
Димитър Шумналиев

 10 книги, с които да стартираме годината

4. „ Жюл и Жим “
Анри-Пиер Роше

Анри-Пиер Роше (1879–1959), френски публицист, публицист, живописен критик, познавач и колекционер на предмети на изкуството, дебютира на литературното занятие с „ Жюл и Жим “ през 1953 година, когато е към този момент 74-годишен.

Три години по-късно излиза и втората му книга – „ Двете англичанки и континентът “. Третата, „ Виктор “, остава незавършена. Автобиографични по темперамент, творбите му черпят от голям дневник, хроника на един живот, предан на пристрастеността да се живее. По думите на Марсел Дюшан: „ Най-хубавото му произведение е методът, по който прекарваше времето си “.

Анри-Пиер Роше ни потапя в историята на едно любовно трио, понесено от илюзията на най-преходното и най-сладостното изкуство – живеенето в селенията на „ безконечното свободно време “, на безметежието и чувствената приятност.

Хедонизмът на артистичната бохема, неутолимата жадност за разточителни удоволствия, въздигнати в фетиш, преливат от всеки ред на тази ликуваща прослава на свободата и разкрепостеността на всепоглъщащите усеща. Ала в сходен мироглед за живота непроменяемо е стаена и рецесията на любовта, себеунищожението във вихъра на това битие в мига и за мига, без цел, без посока, без памет и плод.

Романът е увековечен и на екрана във кино лентата на Франсоа Трюфо „ Жюл и Жим “ (1962), програмен за френската „ Нова вълна “, разгласен за един от най-хубавите на всички времена, великолепно уловил и претворил изтънчената атмосфера и волния дух на Бел епок.


 10 романа, които ще стоплят сърцата ни през зимата

5. „ Попитай сърцето “
Амели Нотомб

В началото е историята на Мари, красива и суетна млада жена, чиято единствена цел е да буди удивление и злоба. Една непредвидена бременност обърква живота й – Мари изпада в меланхолия. Следва историята на щерка й Диан, която на собствен ред буди възхищението на близките и… завистта на майка й. Следва и разрушителната връзка на Диан с Оливия.

„ Попитай сърцето “ е разказ, който разгражда мита за майчината обич, разказ за сложното израстване на едно лишено от любов дете, за това по какъв начин ревността минава в злоба и любовта в ненавист. Амели Нотомб, която от време на време е упреквана в несериозност, се спуска в тази своя творба до дълбоките пластове на човешкото его.

Добра находка е и заглавието, взето от стихотворение на Алфред дьо Мюсе, а наложителната ода за шампанското в жанр Амели е една от нотките, които придават лекост на текста и провокират съучастническа усмивка.

 10 книги, които оживяват на екран

6. „ Невидимият живот на Еуридисе Гузмао “
Марта Баталя

Рио де Жанейро в средата на предишното столетие, многолик, ухаещ на подправки, кокос и гуава. Едно патриархално общество със закостенели обичаи и предубеждения, съгласно което участта на дамата е да бъде добра стопанка, предана брачна половинка и майка и… да не мисли.

На фона на колоритно пано, изтъкано от разнообразни обществени прослойки, се откроява микрокосмосът на две сестри, дръзнали да престъпят одобрените закони на благонравието и да потърсят смисъл на съществуването и лично място отвън сянката на мъжкото рамо.

Еуридисе надава своя „ зов за независимост “ посредством пристрастеността си към музиката, кулинарното и шивашкото изкуство, литературата и скрито изпушените цигари, Гида – приемайки предизвикването да бъде самотна майка, решена да се бори за себе си и за бъдещето на сина си.

С схващане и съпричастност, с лек феминистки привкус, с тъничък комизъм, тук-там язвителен и горчив, Марта Баталя разкрива невидимия, утопичен живот на своите героини в една приказна сага, разказ река, кондензиран с екзотичния бразилски дух.


 10 романа, които ще стоплят сърцата ни през зимата

7. „ Отвъд зимата “
Исабел Алиенде

С „ Отвъд зимата “, превъзходно написан многопластов разказ, бележитата писателка за следващ път непоклатимо отстоява водещото си място измежду майсторите на съвременната латиноамериканска литература.

Изненадваща снежна стихия, сковала Бруклин в студен капан, сплита три ориси в неизмеримо премеждие, с помощта на което героите съумяват да излекуват дълбоки рани от претърпени болки, да се отърсят от смазващия товар на страшни мемоари и пречистени да продължат с вяра напред.

Заплитайки завладяваща престъпна история, Исабел Алиенде с предусещане наблюдава живота на голям брой персонажи и с присъщата си човещина и виртуозно притежаване на съспенса сервира трогателен роман за многоликия актуален свят.

Той е белязан с страдания и премеждия, с потресаваща беднотия и с безнаказан гнет, принуждение и престъпност, само че в него въпреки всичко си проправят път добротата и любовта, тъй като по думите на основната героиня „ не земното притегляне, а спояващата мощ на любовта държи света в равновесие “.

 10 оферти за плажа от издателство

8. „ Някой като теб “
Шавиер Бош

По волята на ориста в ръцете на тийнейджърка от Барселона попада визитна картичка, намерена инцидентно сред страниците на книга, със загадъчното Appelle-moi (Обади ми се), написано с почерка на нейната майка, напуснала рано този свят. Заинтригувана, тя потегля по дирите на странния вик, за да открие една загадка обич.

Едва четири дни са дружно Паулин и галеристът Жан-Пиер. Четири дни напълно единство на тела и души в топлата прегръдка на омайния Париж, облъхнато от пеперуден полет, с усет на вино от Анжу, под звуците на… български любовни песни. Броени вълшебни мигове, които, сходно на капки мед, насищат със наслада цялостен един живот. Съкровената история на майката ще накара и дъщерята да огледа с други очи на магията на любовта и може би да повярва, че чудото се случва, когато срещнеш „ някой като теб “.


 10 романа, които ще стоплят сърцата ни през зимата

9. „ Плът “
Роса Монтеро

„ Плът “ е петнайсeтият разказ на Роса Монтеро. Основната тематика тук е неумолимият ход на времето. В книгата има секс, мечтан или заплатен, има и време, боязън от времето, битка против времето. Има горест и самотност, съдържаща се в самото име на основната героиня. Соледад преди малко е навършила шейсет, претърпяла е любовно отчаяние и желае да впечатли някогашния си ухажор с новото си завладяване – мускулесто трийсетгодишно жиголо.

Последвалите премеждия, разказани в детайли, увлекателно и занимателно, с тъничък комизъм и самоирония, с забавни препратки към живота на фамозни създатели, са метафора на времето, на тъгата по отминалата младост, на страха от старостта. „ Нарекох книгата си „ Плът “, тъй като приказвам за плътта, която ни убива, която ни състарява и разболява, но същата тази плът е в положение и да ни изстреля във висините, да ни даде криле, да ни приближи до вечността, тъй като при изблиците на пристрастеност точно плътта ни освобождава от гибелта.

10. „ Една обич на Суан “
Марсел Пруст

„ Една любов на Суан “ е единствената част от многотомника, която съставлява и самостоятелно произведение, посветено на любовната пристрастеност на един естет към една „ кокотка “. Това е роман за любовта, за ревността, за подозрението и доверието в техните най-тънки отсенки, предадени с неизмеримо психологическо проникновение. Няма в световната литература по-изчерпателен, по-задълбочен и по-въздействащ живописен разбор на любовната обсебеност.

Особеното обаяние на прозата на Пруст се дължи и на неподражаемия му жанр – дългите изречения с по няколко вметнати фрази, усложнени, от време на време сложни за четене, само че постоянно премислени, стройни, хармонични като музикалния фрагмент от една соната, на който Пруст посвещава въодушевени редове.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР