Ако вашият любим женски хамстер чака бебета, трябва да се

...
Ако вашият любим женски хамстер чака бебета, трябва да се
Коментари Харесай

Бременност при хамстерите - какво трябва да знаем?

Ако вашият обичан женски хамстер чака бебета, би трябвало да се научите по какъв начин вярно да се грижите за майката и по какъв начин да подготвите всичко за появяването на дребните на бял свят. Полагането на подобаващи грижи от момента на определяне на бременността подсигурява безпроблемно раждане след чифтосването на хамстерите.

Най-напред установете обстоятелството на бременност при женския хамстер. Въпреки обстоятелството, че по време на бременност тя стартира да наддава на тегло, този знак самичък по себе си не подсигурява съществуването на бременност. Други признаци на бременност също включват създаване на гнездо от женската, струпване на храна и възходяща експанзия с увеличение на времето.

Продължителността на бременността при хамстерите варира доста според от породата - от 16 дни до 30 дни. Няколко дни преди раждането коремът на бременна женска ще се усили доста по мярка. Това обаче може да е симптом и на друго по-сериозно заболяване при хамстерите, да вземем за пример израстък, сърдечна непълнота, чернодробни кисти или в редки случаи хиперкортицизъм. Ако коремът на женски хамстер е пораснал, най-добре е да я заведете на ветеринар, с цел да ревизира дали е бременна или нещо по-сериозно.

Подготовка за раждането на хамстери

Почистете клетката

Важно е женската да ражда в чиста среда. За да извършите това, почистете клетката на хамстерите две седмици след чифтосването (или когато установите обстоятелството на бременност), като добавите още прясно легло вътре. Знайте, че с наближаването на раждането бременната ще става все по-агресивна, когато я безпокоят, тъй че към края на бременността може да не съумеете да почистите клетката и. Почистването на клетката 2-3 дни преди " предстоящата дата " за раждане може да я разстрои толкоз доста, че да откаже да гледа дребните след раждането им. Или даже женският хамстер да убие дребните. Почистването на клетката допустимо най-скоро след потвърждаване на бременността може да бъде най-хубавият вид. След това не почиствайте клетката още веднъж до две седмици след раждането.

 Бременен хамстер

Променете диетата на женската

Бременните хамстери се нуждаят от диета, богата на протеини и мазнини. Стремете се към храна за хамстери, която е 18-20% протеин и 7-9% мазнини. Може също по този начин да осигурите на женския хамстер млечна диета, с цел да и осигурите спомагателен калций и да насърчите естествената лактация. Предложете и питателни лакомства като моркови, ядки, твърдо сварени яйца, сирене и зеленчуци за хамстери. Трябва също по този начин да поставите доста храна в клетката и, защото тя ще стартира да се запасява за бебетата (и самата тя ще яде повече от обикновено). Внимавайте обаче с тези храни, които могат да се скапват, защото в случай че тя ще ги включи в запасите си и те могат да плесенясат.

Извадете колелото за тичане и играчките от клетката. Това е значимо, с цел да се предотвратят вероятни пострадвания и гибел на бебета.

Извадете мъжкия от клетката

Женските могат да се държат нападателно към мъжките хамстери, в случай че не желаят да се чифтосват с тях. Някои фенове на джунгарски хамстери настояват, че мъжките в действителност могат да бъдат доста потребни в грижите за дребните. Ако мислите да държите мъжки в клетка с женска, консултирайте се с вашия ветеринарен доктор или експерт от магазина за домашни любимци за спомагателен съвет.

Гнездо за женската

Осигурете на бременната женска мек строителен материал. Една от първите реакции на женския хамстер към бременността ще бъде желанието да построи гнездо за раждането на своите бебета в него. Можете да и помогнете с това, като и предоставите части тоалетна хартия, които тя да дъвче и да сложи в гнездото си. Чистите хартиени кърпички за лице или тоалетна хартия са най-подходящи за създаване на гнездо. Те са меки на досег и всмукват добре влагата, а хамстерът елементарно може да ги смели и постави по собствен метод. Избягвайте дълги, тежки материали, които могат да оплетат или задушат хамстерите.

 Хамстер след раждане Снимка: SanneKTM/pixabay.com

Как протича раждането при хамстерите?

Обикновено раждането на хамстер продължава 1-2 часа, с шпации от 15-30 минути сред ражданията. Оставете женската сама в този миг и не я безпокойте нито по време на раждането, нито по-късно.

След раждането също са нужни специфични грижи за майката хамстер и нейните дребни.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР