Ако въглищата поскъпнат с 15%, както искат синдикатите, то това

...
Ако въглищата поскъпнат с 15%, както искат синдикатите, то това
Коментари Харесай

Петкова: Токът ще скочи с 2%, ако въглищата поскъпнат

Ако въглищата нарастнат с 15%, както желаят синдикатите, то това ще се отрази на цената на тока, която ще се усили с 2%. Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с представители на КНСБ и КТ " Подкрепа ".
В момента цената на звук условно гориво е 77 лв. и при покачване това би означавало, че с 35 милиона годишно ще се усили цената, на която " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " би трябвало да заплати на " Мини Марица-изток ", с цел да купи нужното количество въглища за произвеждане на електрическа сила, разяснява още Петкова.
По думите й двете американски централи пък ще би трябвало да платят общо 31 млн. лв. на мините. Така ще се получи изменение на крайната цена на електрическа енергия за битовите консуматори и бизнеса.
" Около 2% ще бъде нарастването, което е изчислено на база на тези претенции ", посочи Теменужка Петкова.
Разбирам желанието на сътрудниците за поправяне на цената, само че то би трябвало да се преглежда в подтекста на цялостното положение на енергийната система, уточни министър Петкова.
По нейните думи Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ сега е в затруднено финансово положение заради покачващата се цена на въглеродните излъчвания. " През предходната година бяха платени 120 млн. лева за излъчвания, а през тази сумата към този момент е 200 млн. лева Тази наклонност ще продължи, а ТЕЦ-а и мините са неразривно свързани в системата. Евентуално повишаване на въглищата ще утежни в допълнение положението на Топлоелектрическа централа 2 ", уточни Петкова.
Пред синдикалните организации тя разясни още, че сега в „ Мини Марица-изток “ ЕАД няма забавени заплати или неизплатени обществени заплащания към чиновниците си, няма и просрочени отговорности към контрагенти. Приходите на сдружението за 2017 година са с 56 млн. лева повече по отношение на 2016 година Към днешна дата средствата по сметките на компанията са 41 млн. лева По предварителни данни се чака сдружението да регистрира минимална облага към 7 млн. лева за 2017 година Инвестиционната стратегия се извършва по отношение на авансово избрания график – следва за нови багери да бъдат вложени 85 млн. лева
Министър Петкова подчертава и върху напъните на държавното управление да резервира потенциала на топлоелектрически централи в страната. Ние сме изцяло наясно със общественото значение на комплекса „ Марица изток “ за района и за нас е значимо той да бъде непокътнат, уточни тя.
" В подтекста на по-рестриктивните екологични условия, гласувани на европейско ниво, държавното управление е ангажирано и работи интензивно за опазване потенциала на топлоелектрическите централи в България. Те са базови мощности, които създават над 40% от електрическата енергия в страната ", уточни Петкова.
Синдикатите обаче поддържаха настояванията за нарастване на цената на въглищата и оповестиха готвен митинг на служащите в мини " Марица Изток ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР