Ако в следствие на скандала с продажбата на ЧЕЗ не

...
Ако в следствие на скандала с продажбата на ЧЕЗ не
Коментари Харесай

Еленко Божков: Има възможности за разваляне на сделката за ЧЕЗ

Ако в резултат на абсурда с продажбата на ЧЕЗ не се стигне до политическа рецесия, това ще приказва зле за България, изрече мнение в предаването „ 12+3 “ енергийният специалист Еленко Божков .

Възможности за повреждане в самата договорка има доста. /…/ Европейската банка за възобновяване и развиване отпуска един огромен заем на ЧЕЗ за капиталова активност. Този заем по какъв начин ще се отрази и дали няма да стане директно дължим в случай, че се реализира тази договорка. Ако не е стратегически вложител, подобен заем не може да се реализира, т.е. би трябвало незабавно да го върнат. Как ще го върнат, с какви пари? Това е една опция за повреждане на договорката.

Божков акцентира, че КЕВР също би трябвало да даде своето единодушие, с цел да се случи договорката. Той напомни и за делото на ЧЕЗ против България: Това правосъдно дело е за няколко стотин милиона евро. Ако ЧЕЗ се отдръпна, то се отдръпва с претенцията си. Той ще получи тези 320 млн. евро по договорката за продажбата плюс тези пари, които ще дойдат от арбитражното дело. При това състояние обикновено е да си зададеш въпроса – допустима ли е някаква договорка от вида – ние в този момент се отдръпваме, да си вземем парите, там да се оправят, като на всичкото от горната страна ще разкажем по какъв начин се оправят.

Еленко Божков счита за доста рационално решение страната да си върне активите, които е продала.  

Експертът съпостави дебатът по продажбата на ЧЕЗ с този за Истанбулската спогодба и изрече мнение, че той дори ще го надмине. Божков направи паралел с продажбата на миноритарния дял на страната на „ И Ви Ен “ за 88 млн. евро през 2012-2014 година: Сега имаме сходна обстановка. На 22 януари в Министерски съвет се състоя среща на премиера Бойко Борисов с чешкия министър-председател Андрей Бабиш. Още на 21-ви вестник " Лидове вести " споделя твърдо, че на срещата ще се приказва за продажбата на ЧЕЗ. Да се отхвърля или да се шикалкави по-късно мисля, че е безсмислено. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР