Ако учителите откажат да предоставят всички възможности на зеления сертификат,

...
Ако учителите откажат да предоставят всички възможности на зеления сертификат,
Коментари Харесай

Учителите, които откажат зелен сертификат, ще преподават дистанционно


Ако учителите откажат да дават всички благоприятни условия на зеления документ, то те ще би трябвало да преподават отдалечено. Това съобщи пред БиТиВи министърът на образованието проф. Николай Денков. Припомняме, че концепцията за зелени документи, които да важат и за просветителната система, е на здравното ведомство, а от МОН я поддържат. Освен имунизация, учителите могат да дават документ за преболедуване или негативен бърз илитест.

В момента обстановката в няколко града е сериозна. Мисля, че Министерство на здравеопазването би трябвало да бъде подкрепено в ограниченията, които то счита за вярно. Дали зеленият документ ще стане наложителен за системата на образованието – ние ще ги подкрепим. Това, което сме споделили, е да има месец интервал за въвеждане, разяснява още Денков. Ако учителите не са имунизирани, ще би трябвало да се тестват всяка седмица.

Тестовете ще се поемат от бюджета на здравното министерство или от този на МОН. Не е ясно още и по какъв начин ще се потвърждава преболедуване на преподавателите, в случай че не са си правили тест.

Според Денков въвеждането на зелен документ може да докара до отлив на учители, само че това ще бъде краткотрайно. Защото и ограниченията ще бъдат краткотрайни, до момента в който броят на инфектираните и приетите в болница спадне.

По отношение на затваряне на учебни заведения – решенията се вземат от здравното министерство, ние отговаряме за организацията на отдалеченото образование, уточни още Денков.

Най-много карантинирани учители има във Видин. Учениците там са 3,96%. В Плевен и Кърджали са доста по-малко карантинираните учители и деца, демонстрират данните на МОН.

Денков още веднъж повтори, че не може да има всеобщо тестване на децата, без единодушието на родителите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР